Linkovi

Predsednik Džordž Buš imenovao Majkla Mjukejsija za novog državnog tužioca


U nastojanju da obezbedi brzu potvrdu nominovanog kandidata – predsednik Buš je odlučio da za razliku od Alberta Gonzalesa, koji je dugo bio jedan od njegovih najbližih saradnika, za novog sekretara za pravosuđe predloži osobu kojoj realnost političke većine u Senatu neće biti prepreka. Ako bude potvrđen, penzionisani federalni sudija Majkl Mjukejsi biće treći po redu Bušov sekretar za pravosuđe.

Predsednik Buš je jutros u ružičnjaku Bele kuće predstavio sudiju Majkla Mjukejsija, svog novog kandidata za sekretara za pravosuđe. Predsednik je obećao da će Mjukejsi učiniti sve da osigura da bezbednosne i obaveštajne službe imaju na raspolaganju sve što im bude potrebno da zaštite SAD.

Očekuje se da šezdesetšestogodišnji Mjukejsi povrati skandalima poljuljano poverenje u sekretarijat za pravosuđe – koji je mesecima bio pod lupom kongresne istrage, suočen sa optužbama na račun bivšeg sekretara Alberta Gonzalesa.

“Nadam se i molim da, ako budem potvrđen, mogu da ponudim podršku i liderstvo kakvo sekretarijat za pravosuđe zaslužuje”, istakao je sudija Mjukejsi.

Rođeni Njujorčanin, predsedavao je federalnim sudom na Menhetnu. Tokom 18 godina u sudstvu, Mjukejsi je – između ostalog – predsedavao suđenjem u procesu koji je 1996. godine vođen protiv šeika Omara Abdela Rahmana, poznatog i po nadimku "Slepi Šeik”. On je osušen zbog planiranja napada na poznate lokacije u Njujorku.

Takođe je u njegovoj nadležnosti bio slučaj Hozea Padilje, optuženog za planiranje terorističkog napada takozvanom prljavom bombom. Sekretarijat za pravosuđe, kaže Mjukejsi, mora da zaštiti američku decu, privredu, prosperitet i prava i slobode koje definišu Ameriku kao državu. Sudija Mjukejsi je viđen kao kandidat kompromisa – konzervativan, ali izraženog nezavisnog stava.

Vodeći senatori iz Odbora za pravosuđe, iz obe političke stranke, već su nagovestili da Mjukejsijeva nominacija ne bi trebalo da naiđe na ozbiljnu prepreku u vezi sa potvrdom u Senatu. Na funkciju bi, kako se očekuje mogao da stupi već 8. oktobra.

XS
SM
MD
LG