Linkovi

Klint Istvud: Pripovedači koji nemaju premca u pričanju priča


Nakon što je kao glumac zaslužio poštovanje i status ikone, Klint Istvud je iz sveta vesterna došao da se okuša i slavu stekne i kao filmski reditelj. Ovaj vizionar medju pripovedačima, nagrađen je prestižnim priznanjima za rad iza kamere, ali i dalje stvara filmove koji bivaju nominovani za Oskare i to u godinama kada su mnogi njegovi savremenici izgubili želju za dokazivanjem.

Sa filmskim megahitovima kakvi su ‘Mystic River’ i ‘Million Dollar Baby,’ Klintov pohod na produkciju i filmsku režiju učinio ga je još vrednijom holivudskom robom. Posebno velike pohvale dobio je za režiju Mistične reke - koja je donela nagrade Američke filmske akademije već dokazanim zvezdama poput Šona Pena i Tima Robinsa.

"Radio sam poprilično na toj strani ovog posla – i vrlo dobro znam šta donose samopouzdanje i nesigurnost, na drugoj strani. Samopouzdanje glumca koje je preko potrebno i nesigurnost koja je nepoželjna kada razmišljate o uspešnom poduhvatu. Dopuštam glumcima da pokažu sve što znaju. Kad unesu nešto dobro, to je u redu. U suprotnom – pomognem im da se prilagode" kaže Istvud.

Drugog Oskara za najbolju režiju dobio je za film ‘Million Dollar Baby. Prva nagrada akademije uručena mu je 1992. za film ‘Unforgiven.’

Milion Dolar Baby proglašen je istovremeno za najbolji film, a Oskarima su nagrađeni i glavni glumci - Hilary Swank i Morgan Freeman. Hilari Swank nije štedela reči hvale.

“Moj san se ostvario i volela bih da svaki film do kraja živora radim sa Klintom”, kazala je tada Svenkova.

Klint se u filmu pojavio i u ulozi bokserskog trenera koji pokušava da prevaziđe nesporazume sa kćerkom u trenutku kada se pojavi mlada bokserka koja želi da on veruje u njene sposobnosti i talenat. Jedan od najplodnijih i najraznovrsnijih reditelja u istoriji filma oprobao se u svakom žanru – sa više od 25 filmova u 35 godina režiserske karijere.


Njegove filmove ceni publika svih generacija što u bioskope dovodi veliki broj ljudi. Prošle godine dodeljena mu je nagrada za životno delo udruženja reditelja. Zahvaljujući se na nagradi, Klint se našalio rekavši da je bilo rano za takvo priznanje jer još ne namerava da se penzioniše. Istorijska crno-bijela fotografija šestorice američkih vojnika koji podižu zastavu na planini Suribači oživela je kada su snage udržuli Klint Istvud, Stiven Spilberg i Rob Lorenc da bi nam predstavili film ‘Flags of Our Fathers.’

I dok taj film posmatra rat iz američke perspektive, Klintov drugi film o borbama iz 1945. ‘Letters from Iwo Jima’ predstavlja hroniku ratnih dešavanja gledano iz ugla japanskih vojnika. Mnogi kažu da su pisma sa Ivo Džime bolji film – proglašen je jednim od najboljih stranih ostvarenja, a Krug fillmskih kritičara u Los Andjelesu i Nacionalni Bord kritike – veruju da je to bilo i najbolje filmsko ostvarenje prošle godine. Klint Istvud je besprekoran filmadžija. Najveći deo života proveo je pred kamerom i sada u filmskoj industriji slovi za jednog od vodećih reditelja, ili pripovedača. Na to ukazuju i poštovanje holivudske elite prema njemu, ali i brojna priznanja za dosadašnje stvaralaštvo.

XS
SM
MD
LG