Linkovi

Grčka: Izborna kampanja okončana mitinzima dve najveće stranke


U Grčkoj će sutra biti održani vanredni parlamentarni izbori koji protiču u znaku nezapamćenih požara širom zemlje u kojima je poginulo 65 ljudi. Više od 9,8 miliona građana s pravom glasa moraće po zakonu da izađu na biračka mesta, a za oko 500 hiljada to će biti i prvo učestvovanje na izborima.

Jednomesečna kampanja okončana je mitinzima dve najveće stranke - vladajućih konzervativaca premijera Kostasa Karamanlisa, koji je na vlast došao 2004. kao najmlađi grčki premijer, i socijalista na čijem je čelu bivši šef diplomatije Jorgos Papandreu. Po tradiciji, konzervativna Nova demokratija održala je poslednji miting u Atini, dok su se socijalisti poslednji put obratili biračima skupom u Patrasu.

Karamanlis je zakazao izbore šest meseci pre isteka roka siguran u pobedu zbog dobrih ekonomskih rezultata vlade. Međutim, način na koji se suočio sa katastrofalnim požarima prošlog meseca u kojima je 65 osoba izgubilo zzivot, razbesnio je glasače koji se prema procenam okreću manjim strankama, čime se povećavaju mogućnosti da će biti potrebna koalicija za formiranje vlade.

XS
SM
MD
LG