Linkovi

Kandidat za premijera Japana obećao da neće posećivati Jasukuni


Favorit za novog premijera Japana Jasuo Fukuda izjavio je da, ako bude izabran, neće posećivati kontroverzno svetilište Jasukuni, koje susedi Japana smatraju simbolom nekadašnjeg militarizma te zemlje. Odnosi Japana s Kinom i Južnom Korejom zahladneli su u vreme bivšeg premijera Djunićira Koizumija, pre svega zbog njegovih poseta tom svetilištu, posvećenom japanskim vojnicima poginulm u ratovima od kraja 19. veka, među kojima su i neki osuđeni ratni zločinci.

"Da li biste radili nešto što se ne bi svidelo vašem prijatelju? Ne biste, zar ne? Isto je i sa odnosima dve zemlje. Nema potreba da radite nešto što se drugoj strani ne bi svidelo", rekao je Fukuda novinarima.

Fukuda, sin premijera i bivši moćni sekretar vlade, zalaže se za slabije veze sa SAD i jačanje prijateljskih odnosa sa Kinom. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da u trci za lidera vladajuće Liberalno-demokratske partije Japana Fukuda vodi ispred bivšeg šefa diplomatije Taroa Asa, jer je većina frakcija te stranke najavila da će ga podržati. Aso, unuk takođe premijera, najavio da će se uprkos podršci velikog dela stranke Fukudi, boriti na izborima za predsednika LDP-a. Kao i dosadašnji premijer Šinzo Abe, koji je u sredu podneo ostavku zbog političkih i zdravstvenih razloga, Aso se zalaže za povratak tradicionalnih vrednosti i patriotizma, a Kinu smatra "pretnjom".

Kandidatu koji pobedi na predsedničkim izborima u stranci zagarantovana je funkcija premijera Japana, jer vladajuća koalicija ima većinu u Donjem domu parlamenta, koji i bira novog predsednika vlade. Abeovu godinu na vlasti obeležili su skandali i poraz na izborima u julu, na kojima je njegova vladajuća koalicija izgubila većinu u Gornjem domu parlamenta. Izbori u Donjem domu parlamenta prema ustavu ne moraju biti održani pre 2009, ali opozicija zahteva da se Dom raspusti i da se što pre održe prevremeni izbori.

XS
SM
MD
LG