Linkovi

U samoubilačkom napadu u Bagdadu poginulo 10 a ranjeno 15 osoba


Iračke vlasti su saopštile da je u samoubilačkom napadu automobilom bombom u blizini pijace u pretežno šiitskoj četvrti Amil u Bagdadu, poginulo najmanje 10 ljudi i ranjeno 15. Napad se dogodio pošto je ekstremistička organizacija Islamistička država Irak, povezana sa Al-Kaidom, objavila planove za novu ofanzivu kojom će obeležiti sveti muslimanski mesec Ramazan. Ekstremisti su saopštili da će izvesti nove napade u spomen na pokojnog osnivača Al-Kaide u Iraku, Abua Musab al-Zarkavija, koji je poginuo u američkom vazdušnom napadu juna 2006. Ekstremisti takođe prete da će pobiti starešine iračkih sunita koje sarađuju sa američkim i iračkim snagama.

Iračko krilo Al Kaide preuzelo odgovornost za ubistvo sunitskog vođe

Iračko krilo Al Kaide preuzelo je odgovornost za ubistvo iračkog sunitskog plemenskog vođe Abdula Satara Abu Riše koji se borio protiv Al Kaide u iračkoj provinciji Anbar. Grupa, koja sebe naziva "Islamska država u Iraku" nazvala je ubistvo sunitskog lidera Abu Riše "herojskom operacijom",objavljeno je na islamističkom vebsajtu. Sunitski lider sarađivao je sa američkim snagama, a ubijen je u blizini svoje kuće u Raadiju, glavnom gradu provincije Anbar. Sunitske vođe i američke snage u Anbaru su se tokom sahrane Abu Riše obavezali da će nastaviti borbu protiv Al Kaide.

Lider iračke radikalne grupe lojalne Al Kaidi "Islamska država u Iraku" optužio je umerene sunitske snage za "izdaju".

"Džihad je, danas, u Iraku, meta napada izdajnika", rekao je Abu Omar Al-Bagdadi na video snimku emitovanom na arapskoj televiziji "Al Džazira", aludirajući na sunitske grupe, uključujući i Iračku islamsku partiju.

Sunitske vođe i američke snage u Anbaru su se tokom sahrane Abu Riše obavezali da će nastaviti borbu protiv Al Kaide.

Al-Sadrov parlamentarni blok napustio Ujedinjenu iračku alijansu

Irački poslanici verni šiitskom svešteniku Moktadi al-Sadru su objavili da se povlače iz vladajuće šiitske koalicije. Al-Sadrov parlamentarni blok je večeras saopštio da je odlučio da napusti Ujedinjenu iračku alijansu premijera Nurija al-Malikija, jer vlada ne odgovara na njihove zahteve. Al-Sadrove pristalice su početkom nedelje već pretile da će se povući iz vladajuće koalicije, ako vlada ne poboljša bezbednost i javne službe.

Jednonedeljne antiratne demonstracije u Vašingtonu

Pristalice i protivnici američkog vojnog angažovanja u Iraku, danas su se okupili u Vašingtonu na početku planiranih jednonedeljnih antiratnih manifestacija. Koalicija protivnika rata pod imenom «ANSWER» - «ODGOVOR», danas planira marš veterana iračkog rata i članova njihovih porodica od Bele kuće do Kapitola. Kada stigne na Kapitol, grupa planira da priredi takozvanu akciju «umiranja», u kojoj će učesnici polegati po tlu simbolizujući američke vojnike koji su estali u Iraku. Grupa i narednih dana planira manifestacije namenjene Kongresu. Pristalice rata su istovremeno organizovale svoj miting u Vašingtonu. Njih predvodi grupa pod imenom «Skup orlova», koja obuhvata i veterane vijetnamskog rata.

XS
SM
MD
LG