Linkovi

Agim Čeku: Proglasićemo nezavisnost Kosova bez obzira na posledice


Premijer Kosova Agim Čeku izjavio je danas da je 10. decembar posledjni rok za okončanje procesa statusa Kosova i da će posle toga Skupština Kosova proglasiti nezavisnost zemlje, nezavisno od mogućih posledica za takvu odluku.

Odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Kosova, Čeku je rekao da je siguran da Kosovo u trenutku proglašavanja nezavisnosti neće biti usamljeno.

"Siguran sam u to", rekao je kosovski premijer.

"Pregovaračka ekipa i Skupština jasno su kazale da imamo crvenu liniju. Razgovore smatramo dadatnim ali i završnom fazom pregovora. Ovo nisu novi pregovori. Posle tog datuma spremni smo da bez odlaganja proglasimo nezavisnost", rekao je on.

Čeku je rekao da će se o teritorijalnoj celovitosti Kosova brinuti KFOR i NATO, ističući da će se Kosovo sigurno suočiti sa mnogobrojnim izazovima, ali da će "uz pomoć prijatelja i saveznika to prevazići".

Samardžić: Čekuova izjava avanturizam ili hazarderstvo

Izjava kosovskog premijera Agima Čekua da će Skupština Kosova proglasiti nezavisnost Kosova odmah posle 10. decembra, bez ozbira na konsekvence, predstavlja lažno obećanje kosovskim Albancima, ocenio je danas ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić.

"U ovom slučaju Čeku manifestuje ili avanturizam ili političko hazdarderstvo ili računa na nečiju podršku", rekao je Samardžić.

Samardžić je naglasio da Srbija očekuje da se medjunarodna zajednica - Kontakt grupa i "trojka" odrede prema izjavi kosovskog premijera. Prema njegovim rečima, Čekuove najave su najmanji izazov za nas, zato što se Srbija navikla na takve i slične izjave čelnika kosovskih Albanaca, ona je izazov za medjunarodnu zajednicu, Kontakt grupu i pregovaračku "trojku".

Harčenko: Nedopustivi politički signali o nezavisnosti Kosova

Član posredničke "trojke" međunarodne Kontakt grupe za Kosovo Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je da su nedopustivi politički signali kojima se kosmetski Albanci pothranjuju obećanjima o nezavisnosti.

"Potrebno je prenositi kosovskim Albancima da nije skoro proglašenje nezavisnosti, već kompromis, cilj i neophodnost za sve. Ako se oni pothranjuju različitim obećanjima o nezavisnosti, to stvara očekivanja i odvodi od trženja kompromis. Nedopustivi su takvi politički signali", rekao je Bocan-Harčenko na koferenciji za novinare.

On je konstatovao da se nastavlja sa davanjem izjava koje ne doprinose pregovaračkom procesu. Prema ruskom diplomati, pozicija trojke u novoj pregovaračkoj etapi jeste da se strane podstiču na kompromis, jer je od početka procesa u Beču, "postalo očigledno da je sporazumni ishod i kompromis prioritet za sve".

Bocan-Harčenko nije želeo da govori o merama koje bi mogao da preduzme zvanični Beograd kao odgovor na jednostrana dejstva, jer su, kako je istakao, i jedno i drugo "nespojivi sa pregovorima".

Kontakt grupa ima sve mogućnosti i snagu da spreči loš razvoj događaja", rekao je Bocan-Harčenko na pitanje da li postoji opasnost da Kosovo proglasi nezavisnost a da srpski parlament primeni najoštrije mere.

Ivanović: Vlada stavom o izborima preuzela odgovornost

Srpska lista za Kosovo i Metohiju neće učestovati na izborima, zakazanim za 17. novembar i pored toga što je listu predala Centralnoj izbornoj komisijiKosova, potvrdio je danas lider te liste Oliver Ivanović. Prema njegovim rečima, na osnovu stava Vlade Srbije da učešće na izborima nema nikakvog smisla samo možemo da zaključimo da je to stav kojim ona preuzma kompletnu odgovornost a sve negatinve kosenkvence koje će iz toga proizaći i isključuje srpske političke predstavnike iz pocesa koji sledi. Ivanović je naveo da je Srpska lista CIK-u podnela praznu listu bez imena i tako ostavila mogućnost da učestvuje na izborima ukoliko stav Vlade Srbije po tom pitanju bude pozitivan.

"Vlada Srbije je bila toliko 'korektna' da je odluku o tome donela juče, dan nakon isteka roka, da je odluka bila drugačija ne bi mogli da učestvujemo na izborima", kazao je Ivanović i dodao da je podnošenje prazne liste bio politčki pragmatizam.

Ivanović je rekao da je njihovo povlačenje iznudjen potez, i upozorio da će izlaznost biti manja nego 2004. godine, a izbrani predstavnici će imati slab kontakt sa stanovništvom i vlastima u Srbiji i neće biti u mogućnosti da urade bilo šta.

XS
SM
MD
LG