Linkovi

Podgorica: Parlamentarna opozicija usaglasila zajedničku platformu delovanja


Lideri crnogorske parlamentarne opozicijeakon brojnih bezuspješnih pokušaja, usaglasili su danas zajedničku platformu za djelovanje u pregovorima sa parlamentarnom većinom o postizanju konsenzusa u postupku donošenja novog ustava.

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao je da je zadovoljan što je naporan posao uspješno priveden kraju i što su svi predstavnici parlamentarne opozicije pokazali izuzetnu odgovornost, ozbiljnost i spremnost na kompromis.

“Mislim da to treba da bude poruka vladajućoj većini, da ako smo mi programsko različiti mogli da nađemo kompromis oko evropskih i vrijednosti koje mire Crnu Goru, da bi i oni trebalo da reaguju na isti način i pronađu dovoljno kapaciteta da u narednom periodu otvorimo ozbiljne pregovore oko utemeljenja države”, rekao je on.

Medojević je objasnio da ono oko čega se nisu mogli saglasiti nije dio zajedničke platforme.

”Pored 25 stavova koje smo dogovorili, dodali smo još četiri nova. Našli smo zajedničke formulacije i oko preambule, određenja države i svih drugih stvari”, rekao je Medojević.

Opozicija je usaglasila predlog da Crna Gora bude definisana kao građanska država i da je nosilac suverenosti građanin. Dogovoreno je da se u preambuli ustava nabroje svi narodi.

Usaglašen je stav da crnogorski držaljanin izuzetno ima pravo, na dvojno držaljanstvo, ali da bi bi to trebalo urediti posebnim zakonom koji bi bio usvojen dvotrećinskom većinom u parlamentu.

Opozicija se nije dogovorila u vezi sa rješenjem o nazivu zvaničnog jezika, a jedino je saglasna u tome da rješenje iz Nacrta ustava po kome zvaničan jezik treba da se zove crnogorski, za njih nije prihvatljivo.

XS
SM
MD
LG