Linkovi

Beograd: Vlada pozvala Srbe da ne izadju na kosovske izbore


Posle konsultacija sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, Vlada Srbije preporučila je kosovskim Srbima da ne izlaze na parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji, zakazane za 17. novembar. Kako je navodi u današnjem saopštenju Vlade, sa predsednikom Srbije biće nastavljene konsultacije okopitanja lokalnih izbora koje su raspisali organi Privremenih institucija samouprave na Kosovu.

Elementarni uslovi za bezbedan i slobodan život Srba i ostalih nealbanaca u Pokrajini nisu obezbeđeni ni osam godina pose dolaska misije UN na Kosovo, a posebno je poražavajuće da dve trećine Srba sa Kosova i dalje žive kao prognanici van Kosmeta i da im nije omogućeno da se vrate svojim kućama, navodi se u saopštenju iz Vlade.

Po oceni Socijaldemokretaske unije poziv srpskih vlasti kosovskim Srbima da ne izađu na predstojeće izbore predstavlja čin istorijske neodgovornosti. U saopštenju SDU navodi se da bi tim činom kosovski Srbi u trenutku rešavanja statusa Kosova ostali bez svojih legitimnih predstavnika koji u tom procesu treba odlučujuće da reaguju. Za Liberalno-demokratsku partiju poziv kosovskim Srbima da ne izađu na izbore na Kosovu ukida pravo da pokušaju da u okviru postojećih institucija na Kosovu poprave svoj težak položaj. Tim pozivom kosovski Srbi se stavljaju pod puno tutorstvo Beograda, a, kako ističe LDP, preostali Srbi na Kosovu definitivno se stavljaju u poziciju samoizolacije.

XS
SM
MD
LG