Linkovi

Predsednik Džordž Buš u obraćanju naciji objavljuje plan budućih aktivnosti u Iraku


Predsednik Buš uvežbava govor u kojem će, kako kažu funkcioneri u Beloj kući, prihvatiti preporuku generala Dejvida Petreusa da se do leta iz Iraka povuče 30 hiljada vojnika poslatih početkom godine. To bi značilo da će sredinom naredne godine u Iraku biti raspoređeno 130 hiljada američkih vojnika.

Svedočeći pred zakonodavcima u Kongresu, general Petreus i američki ambasador Rajan Kroker, su saopštili da sveobuhvatna strategija administracije predsednika Buša u Iraku ostaje uglavnom neizmenjena, kad se spomenutih 30 hiljada vojnika vrati kućama.

Potrparol Bele kuće, Toni Snou, rekao je da je slanje pojačanja dalo rezultat, jer je omogućilo američkim komandantima da prebace deo odgovornosti u operacijama na na prvim linijama fronta na iračke snage bezbednosti.

Medjutim, ostvaren je slab napredak u procesu političkog izmirenja, koje je - prema tvrdnjama predsednika - bilo glavni cilj slanja vojnih pojačanja početkom godine.

Opozicione demokrate procenjuju da irački političari nisu dovoljno podstaknuti da dođu do kompromisa i pomirenja, jer američke trupe garantuju bezbednost vladi.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa, Nensi Pelosi razgovarala je sa predsednikom Bušom u utorak. Potom je izjavila da ne vidi da administracija ima nameru da okonča i vremenski ograniči misiju u Iraku.

Predsednik je poslao dodatnih 30 hiljada vojnika i sada kaže da se godinu i po kasnije, odnosno gotovo dve godine kasnije, vraćamo na početak. Uvreda je za intelekt američkog naroda kad kažemo da je reč o promeni smera u Iraku.“

Pelosijeva podseća da je svedočeći pred zakonodavcima, general Petreus nagovestio da će američke trupe ostati u Iraku bar još 10 godina.

Predstavnik Bele kuće, Toni Snou, kaže da Nensi Pelosi pogrešno tvrdi da se broj vojnika raspoređenih u Iraku, neće menjati tokom predstojeće decenije. Snou kaže da američke trupe zaslužuju pohvale zbog toga što su pomogle - kako kaže - da se situacija značajno poboljša.

Ovonedeljna anketa Asosiejtid presa ukazuje da 58 odsto Amerikanaca ne veruje da je slanje pojačanja pomoglo stabilizaciji Iraka.

Predsednik će u obraćanju naciji pokušati da pridobije javnost za nastavak planiranog američkog angažovanja u Iraku. Međutim, 71 odsto Amerikanaca koje je anketirala TV mreža CBS kaže da ne odobrava način na koji predsednik vodi rat u Iraku.

XS
SM
MD
LG