Linkovi

Reka Idžipt Rouli u državi Masačusets suši se zbog prekomerne upotrebe


Reka Idžipt Rouli, u priobalnom delu države Masačusets suši se zbog prekomerne upotrebe od strane gradova u toj oblasti. Opadanje nivoa vode ubija ribe i sužava prirodno stanište za ptice selice. Gradjani Ipsviča, mesta sa 13 hiljada stanovnika, su izloženi opasnosti zato što se iz reke snabdevaju vodom. Oni su, medjutim, rešili da preduzmu korake kako bi spasili reku što uključuje i lokalne perionice automobila.

Užurbano nedeljno podne u lokalnoj perionici automobila. Sa toliko vode koja prska iz hiljada raspršivača na automatizovanom postrojenju, nikada ne biste ni pomislili da grad ima nestašicu vode. Džoan Ventola je svratila da opere prljavštinu sa svog automobila.

«To je uvek problem, jer je obično u ovo doba godine na snazi zabrana korišćenja vode za bilo kakvo zalivanje ili pranje automobila. To je problem u ovoj oblasti».

Automobili srednje veličine sada mogu da budu zahvalni Kenu Oviletu, koji je otvorio perionicu automobila prošle godine, odmah do njegovog servisa za automobile.

«Ovde sam već 25 godina i oduvek sam želeo da otvorim perionicu automobila. To je bio moj životni san».

Ovilet mora da se povinuje restrikcijama vode u Ipsviču. Zato on koristi kišnicu. Koliko je njemu poznato, to je prva takva perionica u zemlji.

«To je sistem cisterni koji je usaglašen sa kanalima za odvod koji su medjusobno povezani, imaju pristup otvorima za kanalizaciju i sistemu za prikupljanje vode koji se nalazi na ivicama asfalta u žljebovima pored zgrada».

Ovilet kaže da je to sve sagradjeno ispod zemlje, pre nego što je podignuta perionica. Tokom kišnih dana, voda se sliva kroz odvode u asfaltu prema cisterni koja prima 190 hiljada litara vode. Sistem samoposluživanja teče veoma mirno. U regionu sa nestašicom vode Ovilet ponekad ima previše. On koristi višak kišnice kako bi održao zelenilo na njegovom posedu svežim.

«Imamo fantastičan irigacioni sistem. Imamo 211 raspršivača koji samo zalivaju cveće i sve ostalo svake noći, što vraća kišnicu nazad u zemlju».

Ovilet kaže da su njegovi napori dobri za njegov džep ali i za celu planetu.

«Naučio sam kako da sačuvam vodu, ogromne količine vode».

To i čisti automobili, čini mušterije zadovoljnima.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG