Linkovi

Proizvođači francuskog vina ponovo stiču istaknuti položaj na tržištu


Proizvodjači francuskog vina i žestokih pića izgleda da ponovo stiču istaknuti položaj na globalnom tržištu nakon višegodišnjeg afiniteta potrošača za inovativna vina iz Novog sveta. Prema nedavnim podacima francuske izvozne federacije, izvoz u prvoj polovini godine je porastao za 7,5 posto na 4,16 milijardi eura odnosno 5,62 milijarde dolara. Francuska Federacija izvoznika vina i žestokih pića saopštava da je prodaja šampanjca i konjaka dovela do tog povećanja. Izvoz žestokih pića je porastao 9,1 posto zahvaljujući 23 postotnom povećanju prodaje konjaka.

Jugozapadna francuska regija Konjak čuvena je po svom žestokom alkoholnom piću. Lokalno groždje se preradjuje da bi se u njemu uživalo kao u digestivu koji se pije nakon, a ne tokom večere - što je slučaj sa većinom francuskih vina. Prema zakonu Evropske unije samo brendi iz pomenute francuske regije može se zvati Konjakom. Uprkos nedavnoj krizi u francuskoj industriji vina, prodaja Konjaka neumitno raste. U proteklih deset godina, industrija vina u francuskoj pogodjena je slabijom konzumacijom i u zemlji i u inostranstvu, a prema podacima fondacije izvoznika - izvoz žestokih pića u prvoj polovini 2007. porastao je 9.1 posto, zahvaljujući upravo 23 procena većoj prodaji Konjaka.

Nakon petogodišnjeg postojanog rasta prodaja se tokom proteklih 12 meseci uvećala za desetinu i dostigla istorijski nivo iz 1990. godine. Izvoz konjaka 2006. bio je vredan 1,5 milijardi eura. Obim proizvodnje takodje raste. Nacionalna agencija koja okuplja proizvodjače konjaka očekuje da poveća proizvodnju tog žestokog pića za čak 27 odsto u odnosu na lani. Na nedavnom sajmu vina u Bordou, Robert Bejnat, generalni Sajma, rekao je da su, nakon perioda uspona i padova, vesti sa tržišta konjaka - prilično dobre i da je to posebno slučaj u Aziji. Nacionalna agencija navodi da su glavni uvoznici Konjaka i dalje -- SAD, na prvom mestu, a potom Azija, posebno Singapur. U Kini j uvoz Konjaka je počeo strahovitio da raste i najmnogoljudnija država sada piej 49,3 odsto više konjaka nego prošle godine.

Postoji oko 5600 proizvodjača i 300 ditributera konjaka, a četiri francuske kompanije poznate kao velika četvorka (Remy Martin (Remi Martan), Hennešy(Henesi), Martell (Martel) i Courvoisier (Kurvoazie). na njih otpada 75 posto tržišta. Henesi pokriva više od 45 posto svetskog tržišta i prodaje gotovo 50 miliona boca godišnje. Tu kompaniju je 1765. osnovao Ričard Henesi, Irac koji je služio u armiji Luja 15-og. Henesi je vlasnik 300 hektara vinograda i radi sa malim proizvodjačima u čijem je vlasništvu 35 do 40 hiljada hektara vinograda. Henesi svoj konjak pravi u Destileriji de Peu, koristeći dvostruki destilacioni metod još od 16 veka. Tokom čitave zime do kraja marta, u bakrenim sudovima sevino pretvara ”vodu života. Proizvod prve destilacija je “bruili“ - koncentrat najbogatije cvetne arome, koji se još jednom procesuira do rafiniranijeg i jačeg alkohola pod imenom Srce. Potrebno je devet litara vina da se proizvede jedan litar kristalno čistog brendija - koji će postati Konjak nakon dugog i prirodnog procesa u hrastovim buradima.

Vodič Henesija, Filip Bosan objašnajva da je originalno Konjak pravljen kda bi se sprečilo truljenje vina na dugom putovanju. U 13. veku, engleski i holandski trgovci su dolazili u regiju Šarent samo a nabave so i vino. Vino koje su donosili kući kvarilo se na brodovima tokom putovanja u Englesku i Holandiju, pa su ljudi počeli da destiluju belo vino, od koga je kasnije nastao Konjak. Da bi dobilo ime Konjak, destilisano vino iz regije Šarent mora da odstoji bar dve godine u hrastovoj buradi. Spori i prirodni proces mu daje aromu, ukus i boju konjaka. U podrumu Henesija možete naći konjak koji je tu, u hrastovoj buradi više od dva veka.

Filip Bosan kaže da su neki od tih starih konjaka iz pedsetih godina prošlog veka i stariji korišćeni za pravljenje najprestižnijih konjaka poput ”Paradise Hennešya“ i Rićard Hennešy-a. Henesijev enolog Alan Deret kaže da je umetnost mešanja konjaka veoma komplikovana i neizvesna jer nikada ne možete biti sigurni kakvi će biti rezultati mešavine dva različita konjaka. On ističe da se nakon isprobavanja, poredjenja i izmena, Konjak kombinuje sa oko stotinjak drugih konjaka kako bi se proizvela finalna mešavina. Obično je za savršen balans potrebno oko 50 godina. 1971.godine Henesi se udružio sa proizvodjačem šampanjca Moet et Šandon. Moet Hennešy se potom 1987. udružila sa modnom kućom Lui Vuton stvorivši najveću svetsku firmu za proizvodnju luksuzne robe poznatu po skraćenici LVMH. Naslednik Henesija je reklamno lice kompanije Henesi. On kaže da klijenti vole činjenicu da je ta kompanija postojala preko dva veka i da je uspela da saradjuje sa njima prilagodjavajućo se ukusu i modnim trendovima.

XS
SM
MD
LG