Linkovi

Županijski sud u Zagrebu: Odgodjena rasprava u slučaju Ademija i Norca


Rasprava na Županijskom sudu u Zagrebu protiv hrvatskih generala Rahima Ademija i Mirka Norca za ratne zločine počinjene u vojnoj akciji Medački džep odgodjena je zbog bolesti jednog od članova sudskog veća.

Sudjenje je odgodjeno zbog bolesti sudije Siniše Pleše, a biće nastavljeno sutra prema najavljenom rasporedu, potvrdio je danas predsednik sudskog veća, sudija Marin Mrčela. Kao svedoci u raspravi trebalo b da se pojave general Petar Stipetić, koji je penzionisan kao zapovednik Glavnog štaba Hrvatske vojske, a u sredu se očekuje svedočenje penzionisanog admirala Davora Domazeta Loše.

Na glavnoj raspravi trebalo je da svedoče Milan Kosović i Zlatko Rogulj, ali će oni biti naknadno saslušani. U prvom postupku koji je Haški sud prepustio hrvatskom pravosudju, generali Ademi i Norac se po komandnoj odgovornosti terete za zločine nad srpskim civilima tokom akcije Medački džep, koju su Hrvatska vojska i policija sprovele u septembru 1993. godine, kao i za preterano i neselektivno granatiranje srpskih sela u kojima su stradali civili.

XS
SM
MD
LG