Linkovi

Mohamed el Baradej želi brzo rešenje pitanja sa Iranom


Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed el Baradej založio se danas u Beču za što brže rešavanje otvorenih pitanja oko iranskog nuklearnog programa.

"Razjašnjenje svih otvorenih pitanja u naredna dva do tri meseca bio bi veliki korak u povratku poverenja međunarodne zajednice da je iranski nuklearni program u prošlom periodu imao mirnodopski karakter", izjavio je El Baradej, na početku sednice Saveta guvernera IAEA.

Mohamed el Baradej je istakao da će ključ u proceni otvorenosti Irana biti prihvatanje dogovorenog radnog plana u potpunosti i u brzoj primeni. On je izvestio diplomatske predstavnike 35 zemalja članica izvršnog tela IEAE o nastavku razgovora sa Iranom.

IAEA je u avgustu sa Teheranom zaključila sporazum kojim su dogovoreni dalji koraci u odgovaranju na otvorena pitanja u vezi iranskog nuklearnog programa. Iran je, kako je naveo El Baradej, predao IAEA dodatne informacije za rešenje otvorenih pitanja, ali nije obustavio aktivnosti bogaćenja uranijuma. Zapad optužuje Iran da, pod izgovorom korišćenja nuklearnih materijala u civilne svrhe, nastoji da se domogne atomskog oružja.

Prema zaključenom sporazumu u avgustu, IAEA od Irana zahteva razašenje u šest oblasti. Svaka oblast biće pojedinačno, a ne paralelno, razjašnjavana, zbog čega eksperti i diplomate očekuju da će se primena čitavog dogovora preneti u iduću godinu. Zbog toga su pre svega zapadne diplomate kritikovale dogovor IAEA i Irana. Američki ambasador u IAEA Gregori Šulti rekao je da pozdravlja dogovor, dodajući da se u njemu, međutim, ne govori o aktivnostima obogaćivanja uranijuma.

"Saradnja sa IAEA, koja pruža Iranu mogućnost izgradnje nuklearnog naoružanja, nije dovoljna', poručio je on.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je dva puta, rezolucijama, zatražio od Irana da obustavi aktivnosti na obogaćivanju uranijuma i omogući međunarodne inspekcije. Do sada rezolucije nisu urodile plodom. Savet guvernera IAEA, kako se očekuje, temom Irana baviće se tek od srede. Tada se očekuje burna diskusija, jer pored Sjedinjenih Američkih Država, Kanada, Australija i pojedine zemlje Evropske unije mogle bi postavljati kritička pitanja u vezi dogovora IAEA i Irana. Ne očekuje se, međutim, da će u Beču biti doneta bilo kakva odluka o Iranu, a i Savet bezbednosti UN za sada neće uvoditi nove sankcije, kao što žele SAD, već će se sačekati tok primene sporazuma IAEA i Irana.

XS
SM
MD
LG