Linkovi

Angela Merkel i Nikola Sarkozi u potpunosti podržavaju rad trojke za Kosovo


Savezna kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi razgovarali su na današnjem neformalnom sastanku u Mezeburgu blizu Berlina i o odredjivanju budućeg statusa Kosova. Ova tema je dobila na osetljivosti posle sastanka ministara inostranih poslova EU u petak i subotu u Portugalu, gde su se medju zemljama članicama ispoljile ozbiljne razlike.

U Uredu za štampu Savezne vlade saopšteno nam je da su kancelarka Merkel i predsednik Sarkozi danas izrazili „zajedničku nameru da u potpunosti podrže rad trojke za Kosovo“. Istovremeno su istakli stav Berlina i Pariza da je nužno da u vezi sa pitanjem budućeg statusa Kosova Evropska unija zastupa „jedinstaven stav“.

Nemački mediji su u komentarima posle sastanka ministara inostranih poslova u Portugaliji upozorili na opasnosti koje EU i njenoj zajedničkog spoljnoj i bezbednosnoj politici prete zbog neslaganja oko Kosova.

„Zidojče cajtung“ tako smatra da EU još ima „težinu dovoljnu da se u kosovskom sporu spreči katastrofa“ i ukazuje da „ni Amerikanci ni Rusi nisu ti koji Kosovu i Srbiji moraju da pomognu na putu u politički i finansijki sigurnu budućnost, već to moraju da učine Evropljani“.

„Evropsko nejedinstvo i jednostrana politika priznavanja potpirivali su strašne balkanske ratove devedesetih godina. I to je razlog zašto su se Evropljani sporazumeli da granice (na Balkanu) smeju da se menjaju samo uz saglasnost svih učesnika ili odlukom Saveta bezbednosti UN“, piše „Zidojče cajtung“.

List ocenjuje da „izgledi za ulazak u EU do sada nisu ni kod Srba ni kod Albanaca ništa promenili“ jer se to “smatra čvrstim obećanjem za koje ne treba više da se ništa učini“. Zaključuje se da „ako Evropa želi uspeh, mora sada da zapreti i kaže da će oni koji se mirno ne dogovore, izgubiti evropsku perspektivu i neće više dobijati novac“.

Nemačka nastavlja aktivnosti u cilju postizanja sporazumnog rešenja za Kosovo, iako je i u Berlinu sve manje onih koji u njega veruju. Sutra se šef diplomatije Frank-Valter Sstajnmajer sastaje sa albanskim kolegom Ljuljzimom Bašom, a u četvrtak će njegov i sagovornik kancelarke Merkel biti generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer.

XS
SM
MD
LG