Linkovi

Bivši pakistanski premijer iz Islamabada deportovan u Saudijsku Arabiju


Bivši pakistanski premijer Navaz Šarif, koji se danas vratio u Islamabad posle više od sedam godina egzila, priveden je na aerodromu i deportovan u Saudijsku Arabiju.

"Šarif je već napustio Islamabad u pravcu Saudijske Arabije", izjavili su pakistanski bezbednosni izvori.

Kada je avion sleteo na aerodrom, pakistanski policajci su s nalogom za hapšenje Odeljenja za borbu protiv korupcije ušli u avion i tražli od Šarifa da im preda pasoš iz bezbednosnih razloga, što je bivši premijer odbio. Šarif je svrgnut 1999. vojnim pučem koji je predvodio general Pervez Mušaraf. Pre polaska, Šarif je upozorio da će pakistanska vlada možda pokušati da ga uhapsi ili deportuje.

Šarif je u poslednjem trenutku zatražio od svog brata Šabaza Šarifa da ostane u Britaniji kako bi mogao da predvodi njegovu stranku Pakistanska islamska liga ukoliko mu se nešto desi. Pošto je svrgnut s vlasti, Šarif je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog otmice, utaje poreza i izdaje, ali je zatim proteran iz zemlje 2000. godine pod uslovom da deset godina ne sme da se vrati u Pakistan. Uoči najavljenog povratka Šarifa, pakistanska policija počela je da hapsi aktiviste opozicije i zabranila je protestne skupove.

XS
SM
MD
LG