Linkovi

Avganistanski predsednik Hamid Karzai evakuisan sa ceremonije


Avganistanski predsednik Hamid Karzai prekinuo je danas govor i bezbedno je evakuisan sa ceremonije na stadionu u Kabulu pošto su se u blizini začuli zvuci "nalik pucnjima". Državna televizija je prikazala kako Karzaija sa stadiona izvode telohranitelji. Predstavnik avganistanskih vlasti zatražio je od publike na stadionu da ostane mirna i rekao da ono što se čulo nisu bili pucnji, već "zvuci kamenica koje su bacali ljudi koji nisu uspeli da uđu na stadion".

Avganistanski predsednik je proteklih godina preživeo nekoliko atentata, za koje se veruje da su odgovorni talibanski pobunjenici. Ceremonijom na stadionu obeležena je šesta godišnjica smrti vojnog mudžahedinskog lidera antitalibanske alijanse Ahmeda Šaha Masuda, ubijenog u samoubilačkom bombaškom napadu. Napad na Masuda, koji su, navodno, počinili pripadnici međunarodne terorističke organizacije Al Kaide, izveden je dva dana uoči terorističih napada na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. godine.

Za te napade u kojima je u Njujorku i Vašingtonu ubijeno oko tri hiljade ljudi, američke vlasti okrivljuju Al Kaidu. Nasilje u Avganistanu eskaliralo je proteklih meseci. Prema izveštaju Ujedinjenih nacija, od januara do kraja avgusta izvedena su 103 samoubilačka napada. U prvih šest meseci ove godine u terorističckim napadima u Avganistanu su poginule 183 osobe, od kojih 121 civil. U poslednjih 19 meseci u zemlji na jugu Azije je poginulo oko sedam hiljada ljudi.

XS
SM
MD
LG