Linkovi

Organizator bombaških napada na Jazide poginuo u vazdušnom napadu


Organizator bombaških napada na jazidsku manjinu u Iraku, u kojima je prošlog meseca poginulo više od 400 osoba, poginuo je u američkom vazdušnom napadu, saopštile su danas američke snage u Iraku.

"U vazdušnom napadu koalicionih snaga 3. septembra poginuo je terorista odgovoran za planiranje i sprovodjenje užasnog napada na Jazide u severnom Iraku, 14. avgusta", rekao je portparol američkih snaga, kontraadmiral Mark Foks na konferenciji za novinare.

Abu Muhamed al-Afri, poznat i pod imenom Abu Jasem, ubijen je u vazdušnom napadu 110 kilometara jugozapadno od Mosula, rekao je Foks i dodao da je Afri saradjivao sa Egipćaninom Abuom Ajubom al-Masrijem, koji je preuzeo vodjstvo nad Al Kaidom u Iraku. Američke snage u Iraku saopštile su da je Afri bio vodja ili "emir" Al Kaide za području u kome je organizovan napad.

Više od 400 osoba je poginulo u napadima na Jazide, kurdsku versku manjinu, na severu Iraka. U dva jazidska sela, u provinciji Niniva, teroristi su upotebili četiri kamiona sa eksplozivom. Al Kaida smatra Jazide nevernicima, pošto su sledbenici verskog kulta iz vremena pre dolaska islama. Reč je o napadima sa najviše žrtava od početka rata u Iraku u martu 2003. godine.

XS
SM
MD
LG