Linkovi

Vlada pitala EU može li dozvoliti ulazak u Crnu Goru vladiki Filaretu


Crnogorska Vlada pitala je Evropsku uniju može li dozvoliti ulazak u Crnu Goru vladiki mileševskom Filaretu u skladu sa odlukom Savjeta Unije o zabrani ulaska i prelaska preko teritorije država članica osumnjičenima za pomaganje haškim bjeguncima.

Šef crnogorske misije pri EU Slavica Milačić kazala je da je od nadležnih institucija EU zatražila tumačenje odluke Savjeta EU od 18. jula 2007. godine "o slučaju Filaret". Milačić je kazala da je Crna Gora "konkretno, tražila objašnjenje da li eventualno ostoji mogućnost izuzeća i ako je to slučaj pod kojim uslovima, kao i tumačenje za neke druge slučajeve".

"Očekujemo da uskoro dobijemo zvanično tumačenje od nadležnih službi EU", kazala je Milačićeva.

Savjet EU 2003. godine je usvojio, a 2004. obnovio Zajednički stav za podršku efikasnoj primjeni mandata Haškog tribunala, prema kojem se države članice obavezuju da preduzmu mjere kako bi spriječile ulazak ili prelazak preko svoje teritorije osobama osumnjičenim za pomaganje haškim bjeguncima. Dokumentom su predviđeni izuzeci u kojima države članice EU mogu dozvoliti ulazak ili tranzit osobama sa spiska.

Crnogorska štampa danas je objavila kompletan spisak osoba koje Haški tribunal sumnjiči za pomaganje haškim bjeguncima, na kojem se, od jula ove godine, nalaze 42 osobe. Pored Jelenka Mićevića - Filareta koji je od početka na listi osoba kojima je zabranjen ulazak ili tranzit preko država EU i trećih država koje se pridržavaju Zajedničkog stava, je i Tomislav Kovač, vlasnik preduzeća "Aleksandrija" iz Bijele.

Tomislav Kovač, koji od sredine 90-tih boravi u Crnoj Gori i bavi se biznisom, kao vlasnik preduzeća Aleksandrija iz Bijele, do sada nije imao nikakvih problema zbog činjenice da se nalazi na spisku nepoželjnih. Crnogorski državljanin Luka Karadžić, brat haškog bjegunca Radovana Karadžića, koji se takođe nalazi na spisku osumnjičenih, tvrdi da do sada nije imao problema sa crnogorskim vlastima oko ulaska ili izlaska iz zemlje.

XS
SM
MD
LG