Linkovi

Beograd: Anka Vojvodić predala protestnu notu Vlade Crne Gore


Ambasadorka Crne Gore u Srbiji Anka Vojvodić ocenila je danas da su ministar Velimir Ilić i savetnik premijera Vojislava Koštunice, Aleksandar Simić, napravili veliku štetu Srbiji, a ne Crnoj Gori. Zbog budućih dobrih odnosa dve države odlučili smo se na ovu vr-stu protesta, istakla je Vojvodićeva i dodala da joj je drago što je u medi-jima čula da Vlada Srbije nije stala iza postupaka ova dva visoka državna službenika. Uz očekivanje da se očekuje javno izvinjenje sa visokog nivoa, ambasadorka Vojvodić je povodom protesta episkopa Filareta, rekla da prepoznaje malo više politike u onome što se dešava na granici Srbije i Crne Gore. Mi poštujemo Srpsku pravoslavnu Crkvu i taj slučaj nema ve-ze sa odnosima Crne Gore i SPC-a, rekla je Anka Vojvodić.

Povodom celog ovog slučaja, koji bi mogao da ima uticaj i na od-nose dve zemlje, predsednik Srbije Boris Tadić, danas je razgovarao sa mitropolitom Amfilohijem o krizi nastaloj štrajkom glađu vladike Filareta. Kako prenosi agencija Beta, razgovarano je o načinima za prevazila-ženje krize i obnavljanju bratskih i bliskih odnosa Srbije i Crne Gore.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle uputio je danas pismo premijeru Vojislavu Koštunici u kome se ocenjuje da zabrana ulaska u Crnu Goru episkopu mileševskom Filaretu predstavlja kršenje pozitivnih propisa i prava garantovanih međunarodnim dokumentima. U pismu se kaže da je stav prezentovan medijima da je razlog za-brane ulaska u Crnu Goru činjenica da je episkopovo ime na spisku lica koja pomažu osumnjičenima za ratne zločine pravno neutemeljen, i izra-žava se nada da će premijer, snagom svog autoriteta sprečiti da tajni spiskovi, napravljeni po tajnim kriterijumima, u tajnoj proceduri, budu iznad prava garantovanih međunarodnim dokumentima.

Srpski ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je danas da je izjava savetnika premijera Aleksandra Simića da je Crna Gora "kvazi država" štetna za Srbiju i njen narod i da ne predstavlja stav vlade. Mini-star u Vladi Srbije Dragan Đilas ocenio je da otkazana poseta ministra in-frastrukture Velimira Ilića Crnoj Gori pojedinačan potez jednog ministra i da neće ugroziti izgradnju autoputa do crnogorske granice i saradnju Beograda i Podgorice. Za G 17 plus potezi Velimira Ilića i Aleksandra Simića su njihova lična stvar, ali je takvo ponašanje, smatra ova stranka, za svaku osudu.

U Crnoj Gori vlada ogorčenje zbog izjave savjetnika srpskog premijera

Iako na današnjoj sjednici Vlade o tome nije bilo nikakvog aključka, sve se stavlja u kontekst poznate matrice ponašanja zvaničnog Beograda prema Crnoj Gori. Predrag Sekulić, politički direktor DPS:

‘’U više navrata sam rekao da očito postoji dio političke elite u Srbiji koji ne može da se pomiri sa činjenicom da je Crna Gora nezavisna država, da su građani Crne Gore na referendumu rekli DA svojoj državi’’.

Ono što me više brine od izjave marginalnih savjetnika, jeste da i u Crnoj Gori postoji jedan broj stranaka koje zaboravljaju da su građani Crne Gore na referendumu odlučili da Crna Gora bude nezavisna država, rekao je politički direktor DPS Predrag Sekulić. On je optužio opoziciju za opstruiranje donošenja ustava i najavio da će o tom pitanju odlučiti narod.

Sekulić se nada da najnoviji događaji neće ugroziti odnose Srbije i Crne Gore:

‘’Ne mislim da to može usloviti pogoršanje odnosa Srbije i Crne Gore. Mislim da ćemo i budućnosti imati dobre odnose. Naravno, plašim se da že dio političke elite Srbije morati da se navikava na činjenicu da je, ne samo Crna Gora nezavisna država, nego da je i Srbija nezavisna država.

Uostalom, u više navrata smo imali izjave pojedinih zvaničnika-govorim o predsjedniku Vlade, predsjedniku Republike Srbije o potpunom poštovanju crnogorske državnosti i države i ne znam zašto bi se to promijenilo’’.

Iz Socijalističke narodne partije ocijenjeno je da je izjava savjetnika srpskog premijera Aleksandra Simića, koji je Crnu Goru nazvao "kvazi državom", ishitrena, nedobronamjerna i ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima Crne Gore i Srbije.

Narodna stranka je saopštila da izjave i postupci pojedinih političkih i državnih zvaničnika iz Srbije povodom zabrane ulaska episkopa Filareta u Crnu Goru zaoštravaju "zategnute" odnose Crne Gore i Srbije.

Iz SDP ocijenjeno je da Simićeva izjava predstavlja primitivan način komunikacije.

XS
SM
MD
LG