Linkovi

Čuveni svetski tenor Lučano Pavaroti umro u 71. godini


Italijanski mediji su od sinoć izveštavali da se Pavarotiju, kojem je prošle godine operisan rak pankreasa, pogoršalo zdravstveno stanje. Pavaroti je rođen 12. oktobra 1935. godine u Modeni, u Italiji. Njegov otac, pekar, bio je takođe tenor, ali je pevao u crkvenom horu i nikada nije pokušao da izgradi opersku karijeru. Pre muzike, Pavaroti se bavio pedagogijom i želeo da bude učitelj.

Svoj prvi nastup imao je 1963. godine u Pučinijevoj operi "Boemi" u Rimu, nakon čega putuje u najveće svetske metropole i izvodi operske arije da bi tokom narednih 25 godina dobijao sve veće uloge u operama i izgradio karijeru najvećeg tenora na svetu. Najveći javni uspeh postigao je u grupi "Tri tenora", sa Plasidom Domingom i Hozeom Karerasom.

Španski tenori Plasido Domingo i Hose Kareras odali su danas poštu slavnom kolegi, italijanskom operskom pjevaču Lučanu Pavarotiju s kojim su od 1990. godine zajedno nastupili više puta pod imenom "Tri tenora".

"Uvek sam se divio njegovom božanskom glasu. Volio sam njegov smisao za humor. Dešavalo nam se da na koncertima sa Karerasom zaboravimo da nastupamo pred publikom koja je platila karte jer smo se nas trojica tako dobro zabavljali" kazao je Domingo.

Hose Kareras, koji se nalazi u švedskom gradu Karlstadu gde je nastupao na muzičkom festivalu, takođe je odao počast velikom tenoru, kolegi i prijatelju.

"Nema sumnje da je on bio jedan od najznačajnijih tenora svih vremena", kazao je Kareras, ističući harizmatičnu ličnost velikog Pavarotija.

On je rekao da italijanskog tenora treba pamtiti kao "velikog umjetnika, čovjeka sa divnom harizmatičnom ličnošću, sjajnog prijatelja i odličnog pokeraša". Čuveni svetski tenor Lučano Pavaroti umro je jutros u rodnoj Modeni, u 71 godini života, posle duge bolesti.

XS
SM
MD
LG