Linkovi

Završena konstitutivna sednica Veća za saradnju Republike Srpske i Srbije


U Banjaluci je završena konstitutivna sednica Veća za saradnju Republike Srbije i Republike Srpske. U radu sednice učestvovali su predsednici i premijeri Srbije i Republike Srpske Boris Tadić i Milan Jelić, Vojislav Koštunica i Milorad Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milan Jelić i predsednik Srbije Boris Tadić posetili su danas rektorat Univerziteta u Banja Luci gde su razgovarali sa rektorom Stankom Stanićem i rektorom Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitrom Novakovićem o dosadašnjom saradnji univerziteta Republike Srpske i Srbije.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da je zajednička opredeljenost Srbije i Republike Srpske, kao entiteta u okviru BiH, regionalna saradnja u pravcu evropskih integracija. Koštunica je nakon konstitutivne sednice Veća za saradnju Republike Srpske i Srbije, izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i dodao da je ta saradnja intezivnija.

“ Na danjašnjoj sednici razmatrali smo nekoliko pitanja koja su neizbežna u našoj saradnji, a reč je o integraciji elektroprivreda, zatim o korištenju vodenih resursa, jer i Srbija i Republika Srpska raspolažu ovim resursima i saradnja u toj oblasti biće više nego plodotvorna”, rekao je Koštunica novinarima.

Predsednik Vlade Srbije je naveo da je na sednici dogovoreno da odgovarajuća ministarstva formiraju radne grupe које će Veću za saradnju predložiti konkretne mere.

Veće je formirano na osnovu Sporazuma o uspostavljanju medjusobnih specijalnih i paralelnih odnosa, a nadležno je za sprovodjenje tog sporazuma. Sporazum je potpisan u septembru prošle godine, a Skupština Srbije ga je ratifikovala krajem jula ove godine.

XS
SM
MD
LG