Linkovi

Vašington: Američki Državni sekretarijat kritikuje izjave srpskih političara o Kosovu


Stejt department je saopštio da je zatražio razjašnjenje od Srbije u vezi sa izjavama da bi Beograd mogao da upotrebi silu da bi sprečio nezavisnost Kosova. Razgovori Beograda i Prištine o Kosovu nastavljaju se kasnije ovog meseca u Njujorku, a UN su odredile decembar kao krajnji rok za njihovo okončanje.

Stejt department je osudio kao “zapaljivu i za žaljenje” izjavu državnog sekretara za Kosovo i Metohiju u vladi Srbije, Dušana Prorokovića, da bi Beograd mogao da odgovori vojnom silom na proglašenje nezavisnosti Kosova. Medjutim, takodje je rečeno, da Stejt department smatra da pomirljivije izjave ministra spoljnih poslova Srbije, Vuka Jeremića, predstavljaju stvarnu politiku zemlje. Saopštenje Stejt departmenta usledilo je posle izjave Dušana Prorokovića dnevniku “Internešnel Herald Tribjun” da je Srbija spremna da upotrebi silu da bi sprečila zapadne zemlje da priznaju nezavisnost Kosova. Proroković je naveo da su mogući potezi koje Beograd razmatra - blokada granica Kosova i uvodjenje trgovinskog embarga. Na brifingu za novinare portparol Stejt departmenta, Tom Kejsi, rekao je da SAD traže razjašnjenje izjave Prorokovića od vlade u Beogradu.

“Te izjave su za žaljenje i nisu od pomoći. Medjutim, mi takodje ne verujemo da te izjave predstavljaju gledište vlade Srbije i znamo da je ministar spoljnih poslova Srbije rekao zvaničnicima u EU da upotreba sile nije opcija koju Srbija razmatra u rešavanju pitanja Kosova.”

Jeremić, koji se smatra prozapadnim reformatorom, je, kako mediji prenose, izjavio u Briselu da Srbija ne bi upotrebila pretnju silom ili druge slične akcije koje bi dodatno destabilizovale region. Medjutim, on je istovremeno upozorio da bi diplomatsko priznanje nezavisnosti Kosova moglo da izazove nacionalističke reakcije i podstakne teritorijalne aspiracije na Balkanu i drugde. Na Kosovu se još uvek nalazi oko 17 hiljada pripadnika oružanih i policijskih snaga NATO-a, a regionalni analitičari sumnjaju da bi Srbija zaista isprovocirala konflikt sa snagama alijanse. Razgovori srpskih i predstavnika kosovskih Albanaca - koji se vode uz posredovanje SAD, Rusije i EU - treba da se nastave 18. septembra u Njujorku, a 10. decembar je rok koji su Ujedinjene nacije odredile za okončanje tog procesa.

XS
SM
MD
LG