Linkovi

Predsednik Buš doputovao u Australiju na samit APEC-a


Predsednik Buš je doputovao u Australiju da bi prisustvovao samitu 21-članog Azijsko pacifičkog saveta za saradnju. Dopisnica Glasa Amerike iz Bele kuće, Pola Vulfson, izveštava iz Sidneja da će predsednik Buš takodje održati niz sastanaka, najpre sa australijskim premijerom Džonom Hauardom:

Sastanak sa australijskim liderom će verovatno biti fokusiran na Irak. Džon Hauard je bio ključni saveznik Sjedinjenih Država tokom čitavog konflikta. Medjutim, javno mnjenje u Australiji se okrenulo protiv tog rata. Opozicioni lider, Kevin Rad, založio se za povlačenje svih australijskih trupa iz Iraka, pa trenutno vodi u anketama o popularnosti, samo nekoliko meseci pred parlamentarne izbore. Tokom iznenadne posete Iraku, na putu za Australiju, predsednik Buš je branio svoju ratnu politiku i fokusirao se na pozitivna dostignuća. Buš je posetio pokrajinu Al Anbar, gde se bezbednosna situacija popravila uglavnom zbog toga što tamošnji sunitski lideri saradjuju sa američkim snagama protiv zajedničkog neprijatelja - Al Kaide.

”Strategija koju smo uspostavili ranije ove godine ima za cilj da pomogne Iračanima da poboljšaju svoju bezbednost kako bi politički i ekonomski napredak mogli da uslede. I to je upravo efekat koji je postignut na mestima poput pokrajine al Anbar.“

Predsednik je dodao kako je želeo da iz prve ruke vidi uslove u Anbaru i sastane se sa najvišim američkim funkcionerima u Iraku, kao i sa iračkim premijerom Nurijem Al Malikijem i članovima njegove vlade. U kratkom obraćanju maloj grupi novinara koji su doputovali sa njim, predsednik je rekao da bi neki američki vojnici mogli da budu poslati kući ukoliko bezbednosni uslovi širom Iraka nastave da se poboljšavaju. On je apelovao na Kongres da naredne nedelje pažljivo sasluša svedočenja američkog ambasadora u Iraku, Rajana Krokera i komandanta američkih snaga u toj zemlji, generala Dejvida Petreusa.

”Apelujem na članove obe stranke u Kongresu da slušaju ono što njih dvojica imaju da kažu. Članovi Kongresa ne bi trebalo da donose preuranjene zaključke dok general i ambasador ne podnesu svoje izveštaje.“

Pored Iraka, pitanja o kojima će, prema očekivanjima, biti reči na predsednikovim bilateralnim sastancima u Sidneju obuhvataju Iran, Severnu Koreju, Darfur i gušenje pro-demokratskih aktivista u Burmi. Nakon sastanka sa premijerom Hauardom, predsednik Buš će se zasebno, na marginama samita, sastati sa liderima Kine, Rusije, Japana, Južne Koreje i Indonezije.

XS
SM
MD
LG