Linkovi

Zebari traži da Iran prestane da granatira pogranične oblasti u Iraku


Irački ministar inostranih poslova, Hošijar Zebari, zahtevao je da Iran obustavi, kako je rekao, granatiranje kurdskih oblasti u severnom Iraku.

Zebari, koji je danas boravio u Teheranu rekao je da je prekogranično granatiranje dovelo do raseljavanja stotina Kurda i da preti odnosima Irana i Iraka.

Zamenik iranskog ministra inostranih poslova, Mehdi Mostafavi, demantovao je da su iranske snage granatirale iračku teritoriju. Prošle nedelje, Zebari je rekao da je njegova zemlja pozvala iranskog ambasadora i predala mu zvaničnu protestnu notu zbog ovih napada.

Zebari je takodje istakao da unutar pogranične oblasti sa Irakom ima kurskih pobunjenika, ali da njihovo prisustvo ne opravdava dalje artiljerijske napade.

Iran je optužio kurdske pobunjenike da koriste baze u Iraku za planiranje napada unutar Irana.

Uhapšeni krijumčari oružja

Američka vojska je saopštila da su koalicione snage u Iraku pritvorile dvojicu ljudi osumnjičenih za krijumčarenje oružja iz Irana.

U istom saopštenju se navodi da je do hapšenja došlo danas tokom racije u selo Kazaniji u blizini granice sa Iranom.

Vojnici su ubili jednog naoružanog napadača tokom te operacije.

Američka vojska je saopštila da su zarobljenici, kako se veruje, krijumčarili i distribuirali iransko oružje uz pomoć snaga Al Kads Iranske revolucionarne garde.

Američki funkcioneri navode da će pomenuta hapšenja dovesti do novih obaveštajnih

XS
SM
MD
LG