Linkovi

Zavales: Podela nema zvaničnu podršku ni srpske ni albanske strane


U svetlu izjave predstavnika EU, Volfganga Išingera, da je mandat trojke za Kosovo da do 10. decembra podnese izveštaj generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, kolega Branko Mikašinović zamolio je nezavisnog političkog analitičara iz Vašingtona, Džona Zavalesa za komentar o izgledima za postizanje sporazuma na tekućim razgovorima o statusu Kosova.

Zavales: Reč je o podnošenju izveštaja UN, ali ne i konačnom ishodu pregovora. Upravo zbog produžetka pregovora, došlo se do novih zaključaka - proces rešavanja statusa Kosova u UN je odbačen, a time i Ahtisarijev plan, kao rezultat snažnog protivljenja Rusije. Istovremeno, medjunarodna zajednica sve više razmišlja o principima medjunarodnog prava i suvereniteta i sve više odbacuje tezu da je Kosovo jedinstven slučaj. Na teoretskom planu to je uspeh srpske pregovarčke pozicije. Na taj uspeh ukazuje i produženje pregovora za narednih 120 dana, u skladu sa predlogom francuskog predsednika Nikole Sarkozija, kao i nedavna izjava Volfganga Išingera da nikakva odluka o statusu pokrajine neće biti doneta pre iduće godine. Po mom mišljenju, glavni propust predstojećih pregovora je nedostatak podsticaja za postizanje sporazuma: albanska strana i dalje veruje da uživa podršku Vašingtona i da može da izdejstvuje nezavisnost celokupne teritorije, dok srpska strana polaže pravo na Kosovo na osnovu nacionalnog suveriteta, medjunarodnog prava i istorijskog značaja. U ovom momentu, obe strane ističu svoje dosadašnje pozicije, odnosno autonomiju ili nezavisnost, ali treba imati na umu da pregovori tek počinju i da im treba dati vremena da proizvedu rezultate. Uravnoteženiji pristup medjunarodne zajednice doprineo bi izlasku iz ovog pregovaračkog ćorsokaka. Za sada imamo trougao u pogledu pozicija u medjunarodnoj zajednici: Rusija se protivi nametnutom rešenju; SAD zagovaraju nezavisnost Kosova, čak i bez legalnog blagoslova UN; dok bi se Evropska unija verovatno nekako ujedinila u podršci Ahtisarijevom planu, ali pod uslovom da bude usvojena nova rezolucija u Savetu bezbednosti.

Glas Amerike: Da li smatrate da je neka vrsta podele Kosova sada prihvatljviija nego ranije?

Zavales: Ta ideja nema zvaničnu podršku ni srpske ni albanske strane, pa ni Kontakt grupe, ali neki nedavni komentari i izjave ukazuju na takvu mogućnost. Podela Kosova verovatno bi predstavljala stvarni kompromis, pošto bi se obe strane odrekle nečeg, mada ni srpska ni albanska stane to za sada ne prihvataju. Takodje, treba ukazati na nerealnost jednog od glavnih aduta Prištine da bi podela Kosova bila regionalno destabilizujuća, pošto bi, po istoj tezi, i otcepljenje Kosova od Srbije moralo da dovede do destabilizacije. Ponovo želim da naglasim da podela Kosova nije najbolje rešenje, u svetlu srpskih argumenta o suverenitetu, medjunarodnom pravu i istorijsko-verskom značaju, kao i albanskih argumenata o nezavisnosti, ali bi takvu opciju trebalo imati na umu u slučaju da ona postane neizbežna.

XS
SM
MD
LG