Linkovi

Dan rada u SAD obeležava se svakog prvog ponedeljka u septembru


Njime se odaje počast vrednom radu i predanosti američkih radnika. Od kako je postao nacionalni praznik 1894, Dan rada postao je važan deo američke kulturne tradicije.

Dan rada poprimio je različita značenja. U ranim danima, Dan rada značio je borbu za prava radnika. U Sjedinjenim Državama, predsednik Grover Klivlend proglasio je Dan rada praznikom 1894. godine posle pritiska od strane radničkih sindikata. Većina zemalja beležava Dan rada 1. maja u znak sećanja na dan 1886. kada su se radnički sindikati u Sjedinjenim Državama i Kanadi izborili za osmočasovno radno vreme. Danas, Dan rada u SAD znači manje protesta, a više proslava. Za mnoge, kao što je stanovnica Vašingtona Marla Vrendli, Dan rada predstavlja kraj relaksirajućeg leta.

«Obično imam velike projekte koje želim da obavim tokom leta, i u stvari nikada ih ne završim tokom leta i prekinem ih na Dan rada».

Za penzionisanog nastavnika Bada Fizela, značenje Dana rada je promenjeno.

»Za mene, Dan rada uvek je značio da moram da radim. Ja sam podučavao u srednjoj školi 35 godina, a škola je oduvek počinjala dan posle Dana rada, što je obično, vreme kada je letina pokupljena i svi bi trebalo da započnu sa časovima. U današnje vreme, škola počinje mnogo ranije i Dan rada je postao prvi praznik koji imamo u školskoj godini,» kaže Fizel.

Tradicionalno, mnogi Amerikanci putuju na Dan rada. Američko udruženje automobilista procenjuje da će više od 34 miliona ljudi putovati za njihov poslednji letnji praznik. To će dovesti do zagušenja na auto-putevima i aerodromima. Ali, ne očekujte da će to pokvariti raspoloženje. Amerikanci će slaviti uz parade i piknike širom zemlje u znak zahvalnosti svojim radnicima.

XS
SM
MD
LG