Linkovi

Fred Tompson se pridružuje republikanskim pretendentima


Bivši senator Fred Tompson iz Tenesija će u četvrtak zvanično da uđe u trku za predsedničku nominaciju republikanske stranke. Time će biti okončani meseci iščekivanja i nagadjanja da li će da se kandiduje za položaj u Beloj kući. Tompsonov ulazak u trku bi mogao imati ogroman uticaj na izbore.

Fred Tompson je mesecima testirao vodu za predsedničku nominaciju. Njegov izborni tim je saopštio da će zvanično video saopštenje biti stavljeno na veb sajt u četvrtak, posle čega će posetiti države Ajovu, Nju Hempšir i Južnu Karolinu u kojima se izbori održavaju ranije. Tompson je postojano nagoveštavao da će se kandidovati kandidat u nedavnim govorima širom zemlje, među kojima je i ovaj u Nju Hempširu.

”Mi smo najuspešnija i najmoćnija nacija na svetu. Doneli smo više slobode većem broju ljudi u istoriji sveta nego bilo koja država in već nekoliko stotina godina smo stožer svim ljudima koji streme slobodi širom sveta i to ćemo i ostati. Ostaćemo jaki kao nacija i jaki kao stranka.“

Politički stručnjaci kažu da će Tomsonova kandidatura verovatno imati neposredni uticaj na ionako veliki broj predsedničkih aspiranata Republikanske stranke.

”Fred Tomson se izgleda dopada većini konzervativanca na način na koji to ne uspevaju drugi kandidati.“

Leri Sabato je politikolog na Univerzitetu države Vidžinije.

“Tompson ima izvesne kvalitete Ronalda Regana zbog veza sa Holivudom, a republikanci uvek pokušavaju da nominuju novog Ronalda Regana, baš kao što demokrate uvek pokušavaju da nominuju još jednog Džona Kenedija.“

Do sada su konzervativni birači izgleda bili podeljeni izmedju nekoliko republikanskih takmaca, uključujući bivšeg guvernera Masačusetsa Mita Romnija, bivšeg gradonačelnika Njujorka, Rudija Djulijanija i bivšeg guvernera Arkanzasa Majka Hakabija. Analitičar Džon Fortijer iz Instituta American Enterprise ovde u Vašingtonu, očekuje da Tompsona snažno podrže konzervativci iz Republikanske stranke.

”On je južnjački senator. Južne države su baza republikanske stranke. Do izvesne mere je konzervativan. Ako se osvrnete na njegove dane u Senatu, rekao bih da je imao mešovitu istoriju. Mnogo je saradjivao sa Džonom Mekejnom i bio borac, ali sve u svemu je prilično konzervativan u pogledu brojnih pitanja, ali se ljudima dopada njegova spontanost.”

Tompson dobro prolazi u anektama i često je bio drugi - iza Djulijanija, bez obzira što se još nije zvanično kandidovao. Medjutim, sredstva koja je prikupio za kampanju su razočaravajuća, što su njegovi rivali vrlo brzo iskoristili. Neki stručnjaci tvrde da bi ovo odlaganje objavljivanja kandidature moglo da mu pomogne, jer se pojavio kao nešto novo u trenutku kada se među se još nije iskristalisao favorit medju republikancima. O tome je govorio i Stjuart Rotenberg, prilikom nedavnog gostovanja u Glasu Amerike:

”Republikanci imaju problem. Nemaju idealnog kandidata. Svi njihovi kandidati ili imaju nedostatke ili u vezi sa njima postoje neka nerešena pitanja.“

Tompson je bio senator 1990-tih godina, ali je javnosti najpoznatiji po svojim ulogama u filmovima i popularnoj TV seriji ”Law and Order“.

XS
SM
MD
LG