Linkovi

Buš: Zakonodavci treba da pričekaju sa svojim sudovima dok ne čuju izveštaj


Predsednik Buš ovog meseca treba Kongresu da podnese izveštaj o rezultatima svoje odluke da uputi dodatne trupe u Irak. Opozicione demokrate kažu da predsednikova strategija ne donosi rezultate i da je vreme za početak vraćanja američkih trupa kući.

Predsednik Buš kaže da će u svom izveštaju Kongresu 15. ovog meseca, proceniti šta je u Iraku dobro, ta može da se poboljša i kakve su promene potrebne. Predsednik kaže da bi zakonodavci trebalo da pričekaju sa svojim sudovima dok ne čuju izveštaj. Ali opozicione demokrate, kao i neki članovi predsednikove stranke, ne čekaju. U redovnom nedeljnom obraćanju demokrata putem radija, članica Predstavničkog doma, Džen Šakovski, istakla je da pojačanja nisu ispunila cilj i dovela do smanjenja nasilja da bi mogao da se postigne napredak u pogledu političkog pomirenja.

«Predsednikovo gomilanje trupa nije uspelo i na vidiku nema kraja rata u Iraku.»

Džen Šakovski je prošlog meseca posetila Irak i kaže da joj je komandant američkih snaga, general Dejvid Petreus, rekao da bi trupe Sjedinjenih Država mogle da ostanu u Iraku i narednih 9 – 10 godina. Ona kaže da to nije rok koji većina Amerikanaca ima na umu i traži od republikanskih članova Kongresa da podrže smanjenje trupa.

«Najbolji način zaštite naših trupa je završetak ovog rata u Iraku. S obzirom da predsednik tvrdoglavo ostaje na svom kursu u Iraku, apelujem na republikanske kolege da se udruže sa demokratama i ogromnom većinom Amerikanaca koji traže nov smer u Iraku i preusmeravanje američkih napora na borbu sa stvarnim terorističkim pretnjama širom sveta.»

Džon Vorner, bivši sekretar Mornarice i republikanski član senatskog Odbora za oružane snage, prošlog meseca je rekao da bi predsednik Buš do kraja godine trebalo da vrati kući deo američkih trupa. Zvaničnici Bele kuće kažu da predsednik neće donositi odluke o Iraku dok ne čuje izveštaje generala Petreusa i američkog ambasadora u Iraku, Rajana Krokera. Međutim, u govoru koji je trebalo da poveća podršku javnosti za rat, predsednik Buš je jasno rekao da bi povlačenje trupa sada ojačalo neprijatelja i učinilo Ameriku ranjivijom na terorističke napade.

U svom redovnom nedeljnom obraćanju naciji putem radija, predsednik se međutim usredsredio na ekonomske predloge koji treba da ublaže probleme u otplaćivanju hipotekranih kredita u Sjedinjenim Državama, koji su poremetili finansijska tržišta u celom svetu. Njegov plan bi olakšao zajmotražiocima koji su uzeli kredite sa promenljivim kamatama da ih refinansiraju preko vladine agencije za stanovanje. Hiljade američkih kućevlasnika kasne sa otplatom kredita, jer su im se promenljive kreditne rate prilagodile višim kamatnim stopama. S obzirom da kreditni sektor prolazi kroz period prilagođavanja, predsednik Buše kaže da će federalna vlada pomoći kućevlasnicima koji su zapali u nevolje, ali ne i davaocima kredita koji su davali nerazumne pozajmice ili potrošačima koji su kupovali kuće iznad svojih mogućnosti.

“Federalna vlada neće izvlačiti kreditore, jer bi to povećalo verovatnoću da se isti problem ponovo pojavi. Posao vlade nije da izvlači iz teškoća špekulante, ili one koji su kupovali kuće za koje su znali da ne mogu da ih priušte. Medjutim, ja podržavam akciju na federalnom novu kojom će većem broju američkih porodica da se pomogne da zadrži svoje domove.”

Ekonomisti predviđaju da će u naredne dve godine da se poveća mesečna rata za otprilike dva miliona kredita sa promenljivom kamatom.

XS
SM
MD
LG