Linkovi

Grčka vlada, pored požara, suočena sa pritiskom opozicije i javnosti


Grčka vlada suočena je već četvrti dan zaredom sa pritiskom opozicionih partija i javnosti, dok vatra nastavlja da ugrožava južni deo zemlje. Požari su na hiljade ljudi pretvorili u beskućnike, a najmanje 64 osobe su nastradale.

Opozicioni lider Jorgos Papandreu kaže da je vlada pokazala da je, kako se izrazio "žalosno nesposobna" da se nosi sa požarima tokom leta i da nije uspela da spasi živote, imovinu i kuće svojih građana. Eksklzivno za Glas Amerike Papandreu je izjavio da je vlada bila nespremna.

"Ovi požari traju već tri meseca i sigurno je da smo očekivali mnogo više predostrožnosti, pripreme i koordinacije s vrha. Imam osećaj da je vlada smanjila finansiranje, obuku i organizaciju u ovoj oblasti, i to u trenucima kada smo svi znali da klimatske promene predstavljaju opasnost za izbijanje šumskih požara".

Papandreu je odbacio nagađanja da bi terorizam mogao da bude uzrok katastrofe, rekavši da je problem jednostavno nesposobnost države da se suoči sa ovako velikim požarima.

"Mnogo je bilo diskusija o mogućim terorističkim pretnjama, ali mislim da je to potpuna besmislica, koja ima mnogo više veze sa izborima nego sa istinskom pretnjom".

S druge strane, portparol grčke vlade Evangelos Antonaros kaže da je administracija uradila sve što može u ovim teškim okolnostima.

"Ono što se dešava u poslednjih pet-šest dana je preveliki broj šumskih požara širom zemlje, uz ekstremne vremenske uslove. A imali smo i seriju požara kakve nijedna evropska zemlja nikad ranije nije doživela".

Mnogi Grci veruju da su za paljenje šuma odgovorne velike građevinske firme, jer tako stvaraju prostor za novu gradnju, koristeći činjenicu da nema zemljišnih knjiga i jasnih zakona o zonama. Neki grčki mediji procenjuju štetu od požara na dve milijarde dolara, dok je vlada započela program pomoći ugroženim pojedincima i oblastima. Svako domaćinstvo na osnovu troškova selidbe dobija po 3000 evra, a uz novčanu pomoć ide i niz mera za pomoć vlasnicima kuća, farmerima i privatnim preduzetnicima. Privatna lica i kompanije obećali su gotovo 150 miliona evra onima kojima je pomoć najpotrebnija.

XS
SM
MD
LG