Linkovi

Kako okrenuti satelitsku antenu u dobrom pravcu?


Satelitske televizijske antene danas su svakodnevna pojava. Pošto se televizijski signal prostire pravolinijski, najpovoljniji položaj za predajnik je negde visoko na nebu, jer između njegove antene i antene na zemlji nema nikakvih prirodnih prepreka, osim oblaka kroz koje, srećom, televizijski signali prolaze uglavnom bez smetnji. Ali da bi se dobio dobar signal, neophodno je da satelitska antena bude precizno usmerena ka željenom satelitu.

Za one čija antena se iz nekog razloga pomerila, i za one koji vole da eksperimentišu, jedan britanski entuzijasta postavio je na internet precizan besplatni kalkulator za njihovo usmeravanje.

Uz pomoć poznatog programa Google Earth, o kome smo već govorili u ovoj rubrici, kalkulator grafički i numerički određuje azimut i elevaciju antene. Korisnici najpre odaberu satelit, zatim u prozorče za adresu upišu grad i zemlju u kojoj žive.

Uz pomoć komandi za pomeranje mape moguće je preciznije pronaći mesto, a često i samu kuću na kojoj je antena postavljena. Usput treba mišem pomerati marker, koji je program inicijalno postavio negde u okolini, tako da se poklopi sa mestom gde se antena nalazi. Ispod slike odmah će se pojaviti podaci potrebni za usmeravanje antene.

Naravno, za taj posao ne bi bilo loše imati pri ruci i neki bolji kompas. Sudeći prema pismima onih koji su ga probali, kalkulator je veoma precizan, a njegovu adresu naći ćete na ovoj adresi http://www.uksatellitehelp.co.uk/.

XS
SM
MD
LG