Linkovi

Premijer Olmert i predsednik Abas predani viziji dve države


Izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsednik Mahmud Abas, razgovarali su o suštinskim pitanjima bliskoistočnog konflikta, uključujući status Jerusalima, palestinske izbeglice i definitivne granice. Predstavnik izraelske vlade, Mark Regev, rekao je da je krajnji cilj osnivanje palestinske države koja bi živela u miru sa susednim Izraelom.

”Oba lidera, premijer Olmert i predsednik Abas, predana su viziji dve države. Danas je razgovarano o važnim političkim, ekonomskim i drugim pitanjima i proces se kreće napred.“

Dva lidera se nadaju da će okvir za mirovni sporazum moći da predstave na međunarodnoj konferenciji, koja će ove jeseni biti održana u Sjedinjenim Državama. Palestinski pregovarač Saeb Erekat rekao je da je došlo vreme za teške odluke koje bi dovele do okončanja izraelske okupacije.

”Jedini način za oživljavanje nade u glavama Palestinaca i Izraelaca jeste razuman mirovni proces.“

Odnosi između premijera Olmerta i predsednika Abasa poboljšani su otkada je islamska ekstremistička grupa Hamas, pre dva meseca, silom preotela kontrolu nad pojasom Gaze. Pripadnici Hamasa izbacili su sa te teritorije snage Abasovog Fataha, koji sada predvodi umerenu vladu na Zapadnoj obali. I Izrael i Sjedinjene Države nastoje da ojačaju Abasovu vladu i da istovremeno izoluju Hamasov režim u Gazi. Međutim Hamas, koji se zalaže za uništenje Izraela, po svemu sudeći nastoji da omete taj proces. Funkcioneri Hamasa tvrde da su bilo kakvi razgovori u kojima ne bi učestvovao Hamas, osuđeni na propast.

XS
SM
MD
LG