Linkovi

Predsednik Buš: Pobeda u Iraku od vitalne važnosti za bezbednost Amerike


Predsednik Buš upozorio je Iran da mora da prestane sa naoružavanjem ekstremiste koji napadaju američke snage u Iraku. Predsednik je to rekao u govoru koji je deo nove kampanje Bele kuće, pokrenute u pokušaju da se povrati poverenje javnosti, kada je reč o ratu u Iraku.

Predsednik Buš je u obraćanju Američkoj legiji, najvećoj asocijaciji ratnih veterana, rekao da je pobeda u iračkom ratu od vitalne važnosti za bezbednost Amerike i budućnost na Bliskom istoku. Ocenio je da ekstremiste u regionu inspirišu dve vrste nasilnog islamskog radikalizma, koje u Iraku pokušavaju da sruše mladu demokratiju.

Buš kaže da je jedna vrsta - sunitski ekstremizam, koji oličavaju Al Kaida i njeni saveznici odgovorni za terorističke napade 11. septembra na Njujork i Vašington, ali za napade na muslimane u Alžiru, Jordanu, Egiptu i Saudijskoj Arabiji. Druga linija je šiitski ekstremizam oličen u Iranu, koji po Bušovim rečima preti svetu, aktivno pokušavajući da se domogne tehnologije koja bi mu omogućila posed nukleranog arsenala.

Predsednik je veteranima kazao i da Iran finansira Hezbolah i naoružava ekstremiste u Iraku, kako bi napadali američlke vojnike.

"Neko kaže da lideri Irana ne znaju šta pojedini predstavnici režima čine. Drugi kažu da iranski lideri aktivno poklušavaju da isprovociraju zapad. Ali u svakom slučaju, oni ne mogu izbeći odgovornost za pomaganje napadača na koalicione snage i ubica nevinih Iračana. Iranski režim mora da obustavi te akcije i sve dok to ne učini, ja ću činiti što god bude neophodno da zaštitim naše vojnike."

Predsednik Buš kaže da je ovlastio američke vojne komandante u Iraku da se suprotstave – kako je rekao - "krvožednim aktivnostima Teherana."

Većina Amerikanaca smatra da je rat u Iraku greška. Anketa koju je ovog meseca sprovela TV mreža CBS News ukazuje da više od 2/3 Amerikanaca ne podržava način na koji predsednik Buš komanduje operacijama u Iraku.

Bela kuća tvrdi da ovaj govor, baš kao i prošlonedeljno obraćanje Organizaciji veterana inostranih ratova, ima za cilj da u širi kontekst stavi operacije u Iraku uoči izveštaja koji će idućeg meseca biti podnet Kongresu o napretku koji je ostvaren u Iraku nakon što je u januaru poslato značajno vojno pojačanje.

I dok predsednik kaže da neće donositi odluku o brojnosti snaga u Iraku sve dok izveštaj Kongresu ne bude podnet 15. septembra, jasno je stavio do znanja da bi povlačenje pre pobede u iračkom ratu bilo pogrešno.

"Videli smo šta ovaj neprijatelj radi kad smo aktivno angažovani u Iraku. Možete samo da zamislite šta bi radili osnaženi povlačenjem američkih snaga."

Predsednik izazov situacije u Iraku ovako postavlja - ili će sile ekstremizma napredovati ili će snage slobode uspeti i interesi Amerike prevladati. Predsednik Buš naglašava da je najbolji način sputavanja ambicija Al-Kaide i Irana - ratna pobeda u Iraku.

XS
SM
MD
LG