Linkovi

Artemije: Srpski narod očekuje pregovore kao jednu novu agoniju


“Srpski narod na Kosovu očekuje novu rundu pregovora kao jednu novu agoniju, ne očekuje nikakvo rešenje, jer je ovo prosto pronalaženje načina kako da se izvrši pritisak i u kakvu oblandu da se uvije nezavisno Kosovo kako bi ga Srbija lakše progutala”, izjavio je ekskluzivno za Glas Amerike, uoči novog pregovaračkog procesa, vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Artemije.

Vladika Artemije: Smatram da je bolja i nametnuta nezavisnost ,jer sve ono što je nametnuto nije rešenje, nije dogovoreno, i onda je to kratkoga daha. Nametnuta nezavisnost ne bi bila ništa drugo do privremena okupacija dela teritorije Srbije, a iz istorije i naše zemlje i mnogih drugih zemalja je poznato da nijedna okupacija nije trajno rešenje, nego prolazno, samo zaposedanje neke teritorije. Međutim, ako bi pristali na podelu, na bilo koji procenat otuđenja svoje teritorije onda to ostaje trajno i večno.

Vladika Artemije poručuje da srpski narod, država Srbija i njene institucije neće pristati na nezavisnost Kosova niti na primenu Ahtisarijevog plana a da je najbolji metod za očuvanje Kosova sledeći:

Vladika Artemije: Samo istrajati na ovim principima na kojima sada stojimo - da nema nezavisnog Kosova i njegove podele. Problem Kosova ne postoji, jer pitanje Kosova i njegov status je rešen daleko pre sukoba na Kosovu, daleko pre rezolucije Saveta bezbednosti. Po svim međunarodnim poveljama, dokumentia i pravnim rezolucijama Kosovo je neotuđivi deo Srbije. To je njegov status i tu nema šta da se rešava. Postoji problem albanske manjine u Srbiji i to je ono o čemu treba razgovarati na predstojećim pregovorima a rešenje se može naći putem kompromisa u granicama demokratske države Srbije, kao članice Ujedinjenih nacija, s tim da se poštuju sva ljudska prava bilo kojega naroda - da oni imaju svoju lokalnu samoupravu, dakle autonomiju. O svemu drugom se može dogovarati i razgovarati ali o otuđenju teritorije ne može više biti govora.

XS
SM
MD
LG