Linkovi

Danas vam predstavljamo novi film “Becoming Jane”


Britanska književnica Džejn Ostin pisala je vrlo detaljno o životima i ljubavnim vezama u engleskom društvu 18. veka, ali se sama nikada nije udala i malo se zna o njenim romansama. Jedan novi film ima za cilj da popuni tu prazninu imaginarnim rekreiranjem načina na koji su te veze možda promenile njen život i dovele do stvaranja njenih najpoznatijih likova.

Gordost i predrasuda i Pod tuđim uticajem su nazivi dva romana Džejn Ostin, a svaka od tih osobina ima ulogu u flertu koji bi mogao da vodi do braka u Engleskoj, u kojoj je autorka živela; Međutim tu su i Razum i osećajnost, verovatno prepoznajete još jedan naslov njene knjige. Kako bi imala udoban život i ispunila potrebe svoje porodice, žena njenog položaja – ćerka okružnog sveštenika – morala je da se uda za imućnog muškarca:

Kada se pojavi Irac Tom Lefroj, rođak bliskog porodičnog prijatelja, i upozna se sa 21-godišnjom gospođicom Ostin, jasno je da dolazi do varnica. Džejms Mekavoj, koga smo gledali u prošlogodišnjoj nagrađivanoj drami "Last King of Scotland", tumači ulogu Lefroja, koji je po svemu sudeći mogao biti model za mnoge likove u romanima, koje je kasnije napisala Džejn Ostin:

“Tom Lefroj je zaista postojao i umnogome je zasnovan na stvarnoj osobi, ali je njihov odnos vrlo hipotetički. Radi se o nekoj vrsti eseja o tome šta je moglo da se desi između njih dvoje i kako je to moglo da utiče ne njena dela i stvaranje likova kao što su Darsi i Vikam i Bingli i Kolins, i svi oni iz "Gordosti i predrasude".

En Hetavej igra 21-godišnju Džejn Ostin, a kako mlada američka glumica kaže, ponovno čitanje romana u pripremi za ulogu navelo ju je da poveruje da, bez obzira na to koliko su joj dela bila romantična, njena lična ljubavna iskustva doprinela su da autorka ima donekle ljubomoran stav prema romansi:

"Razum i osećajnost" je za mene izuzetan primer. Merijen Dešvud danas bi prebolela Vilobija i pronašla nekog drugog ko joj više odgovara. To je moje lično uverenje, ali ne verujem da se Džej Ostin dopalo da Merijen izgubi svoju ličnost, vatrenost i strast. Ne mislim da je to videla kao nešto dobro. Takođe mislim da je mnogo njenih bračnih parova vrlo nesrećno; jedna osoba je ili nesrećna, ili lako zaboravlja. Mislim da je bila vrlo skeptična po pitanju braka. Verovatno je verovala da s vremena na vreme brak predstavlja veliku i iskrenu sreću, ali i da je doći do toga bilo veoma teško i retko.“

Reditelj filma Džulijan Džerold kaže da je pokušao da predantno dočara Englesku Džejn Ostin; ali kao i sama autorka , odlučio je da bizostavi neke specifične stvari koje su se odnosile na politička pitanja u tom periodu, kao što su posledice američkog rata za nezavisnost ili broba da se ukine trgovina robova:

“Sve te stvari kao što su rat, vojska i politika, sve je to u filmu, ali izvan glavne pozornice, međutim osećate uticaj svega toga. Greška je misliti da su njeni romani samo ljubavni romani. Oni su vrlo kompleksni, sa mnogo nivoa. To je jedna od zanimljivih stvari o radu na ovom filmu – postoji ljubavni element, ali i druge razne teme koje treba pratiti.”

U filmu "Becoming Jane" igraju i Džuli Volters i Džejms Kromvel, kao roditelji mlade autorke, dok Dama Megi Smit tumači lik vrlo službene Lejdi Grešam. Lokacije u Dablinu i Okrugu Viklou u Irskoj korišćenje su da dočaraju engleski Hempšir, u kome je Džej Ostin rođena i odrasla.

XS
SM
MD
LG