Linkovi

Maliki ljutito odbacio američke zahteve za njegovom ostavkom


Irački premijer Nuri al-Maliki danas je žestoko uzvrtio na kritike koje su mu proteklih dana javno uputili američki zakonodavci.. Jedan broj uticajnih američkih senatora je, podsećamo, zatražio da Maliki bude smenjen. Premijer je kritičarima odgovorio na pres konferenciji u Bagdadu. Posebno je spomenuo senatorku iz Njujorka Hilari Klinton, koja je i jedan od kandidata Demokratske stranke za predsednika i predsedavajućeg senatskog Odbora za oružane snage, Karla Levina iz Mičigena. Njih dvoje su javno tražili da Maliki bude smenjen, a Maliki im je odgovorio kako ne razumeju situaciju u Iraku, poručivši im da se urazume i da ne tretiraju Irak kao, kako je rekao, “jedno od svojih sela."

U nekoliko intervjua koje su američiki senatori iz obe političke stranke dali ovdašnjim TV stanicama, nakon Malikijeve konferencije za štampu, ponovo je izražena zabrinutost zbog sporog političkog progresa u Iraku, mada neki veruju da nije samo Maliki kriv za takav razvoj događaja. U programu TV mreže Foks, senator iz Roud Ajlenda, demokrata Džek Rid, rekao je da ima dovoljno razloga da se kritikuje političko vođstvo Iraka.

"Mislim da je kritika na mestu. Međutim, smatram da joj pridajemo suviše personalizacija. Ideja da bi odlaskom Malikija sve bilo u redu, propušta da skrene pažnju na izazov institucionalnog kapaciteta sa kojim se Irak suočava, izazov obučenosti ljudi da rade obične poslove poput zaključivanja ugovora i rada civilnih službi, nečega što nije ustanovljeno ni nakon 4 godine."

Najviše rangirani republikanac u senatskom Odboru za oružane snage, Džon Vorner iz Virdžinije, protekle nedelje se našao na naslovnim stranicama sugerišući Bušovoj administraciji da počne da povlači vojsku iz Iraka. Vorner je gostujući u programu TV NBC rekao da je strategija slanja pojačanja u Irak imala za cilj da Iračanima da vremena da ostvare napredak na političkom planu, ali da Malikijeva vlada nije ispunila preuzete obaveze.

"Vlada koju vode Maliki i drugi irački lideri nije u potpunosti ispunila svoj deo posla u toj partnerskoj strategiji – nije omogućila bolju bezbednost u zemlji."

Međutim, drugi republikanci tvrde da Vornerovi stavovi ne znače da je stranka spremna da prestane da podržava politiku predsednika Buša prema Iraku. U programu TV mreže ABC This Week, senator Džon Kornin iz Teksasa kaže da je Vorner samo izrazio ličnu frustraciju razvojem situacije u Iraku.

"Senator Vorner je veliki patriota i poznavalac istorije. On jasno šalje signal Iračanima da naše strpljenje ima granicu i to je ispravno. Ali ja ne mislim da nam je u najboljem interesu da toliko pritiskamo iračku vladu, jer bi mogla da doživi apsolutni kolaps."

Irak će dominirati dnevnim redom Kongresa kada se zakonodavci, za nešto više od sedam, dana vrate sa letnje pauze. Očekuje ih – pre svega - izveštaj komandanta američkih snaga u Iraku, generala Dejvida Petreusa i ambasadora Rajana Krokera o napretku u Iraku, nakon što je u tu zemlju upućeno dodatnih 30 hiljada američkih vojnika.

XS
SM
MD
LG