Linkovi

Vođa Hamasa Kaled Mašal: Oteti izraelski vojnik je živ


Izraelski vojnik Gilad Šalit, koga su oteli palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze u junu prošle godine, još je živ, kazao je vođa Hamasa Kaled Mašal koji živi u izgnanstvu, u Damasku.

U intervjuu za američku televizijsku mrežu CNN, Mašal je rekao da su pregovori o razmeni palestinskih zatvorenika za Šalita dospeli u ćorsokak. Politički lider Hamasa, koji se smatra glavnim vođom te radikalne islamističke organizacije, ujedno je prvi put poručio da je mladi vojnik živ, da je dobro i da se o njemu vodi računa na humanitarnoj osnovi.

“Hamas je kontaktirao Šalitovog oca da mu poruči da mu je sin dobro i hamasovci su predali mladiću naočare kada ih je otac za to zamolio”, kazao je Mašal u prvom intervjuu za jednu zapadnu TV mrežu u poslednje dve godine.

On je podsetio da se u izraelskim zatvorima nalazi oko 11 hiljada palestinskih zatvorenika i da Palestinci hoće da oni budu oslobođeni i zato žele da nastave pregovore o razmeni. Vođe Hamasa krive izraelskog premijera Ehuda Olmerta za zastoj u pregovorima, uz ocenu da bi Izrael radije oslobodio neke palestinske kriminalce, nego političke aktiviste. Ta organizacija je dala egipatskim posrednicima 350 imena, uključujući i popularnog Marvana Bargutija, bivšeg vođu Fataha na Zapadnoj obali koji je smatran liderom palestinskog ustanka i služi pet doživotnih kazni u izraelskom zatvoru. Ostalo je nejasno zašto Hamas hoće da bude oslobođen lider rivalske frakcije Mašal nije pružio nikakav opipljiv dokaz da je Šalit živ, osim što je prvi put to izjavio. Na godišnjicu otmice 25. juna objavljena je audio poruka u kojoj je Šalit upozorio da mu se zdravlje pogoršava.

"Bila je to teška godina u zatvoru, moje zdravlje se pogoršava i potrebno mi je dugo lečenje u bolnici", istakao je Šalit u poruci objavljenoj na veb sajtu Hamasa.

Šalit je otet u napadu pripadnika tri palestinske ekstremisticcke organizacije povezane s vojnim krilom Hamasa koji su se tunelom, prokopanim ispod granice, ubacili na vojni punkt na jugu Izraela, ubivši dva vojnika. U vreme otmice bilo mu je 19 godina. Nekoliko sedmica kasnije, gerilci Hezbolaha iz južnog Libana su u prekograničnom napadu na sever Izraela oteli dva izraelska vojnika, što je bio povod za početak jednomesečnog rata proiranske organizacije s izraelskom armijom.

XS
SM
MD
LG