Linkovi

Predsednik Abhazije demantovao optužbe Gruzije na račun Moskve


Predsednik Abhazije Sergej Bagapš demantovao je najnovije optužbe Gruzije na račun Moskve da je ruski avion, u sredu uveče, narušio gruzijski vazdušni prostor u oblasti Kodorskog klanca, jedine teritorije koju Tbilisi kontroliše u toj otcepljenoj republici.

Na avion su, prema navodima gruzijskog Ministarstva unutrašnjih poslova, gruzijske snage pucale i "možda ga oborile".

"Nikakvog narušavanja vazdušnog prostora Abhzije u oblasti gornjeg dela Kodorskog klanca od Rusije nije bilo. Optužba je još jedna provokacija iz Tbilisija, usmerena na diskreditaciju mirovne misije Rusije u Abhaziji i Južnoj Osetiji", izjavio je predsednik republike otcepljene od Gruzije.

Prema rečima Bagapša, Gruzija šalje bespilotne letelice u Abhaziju i bavi se "vazdušnom špijunažom", optužujući istovremeno Rusiju za "nepostojeće grehe", preneli su danas ruski mediji. Predstavnik gruzijskog MUP-a Šota Utiašvili izjavio je Rojtersu da je policija helikopterom preletela mesto "novog incidenta" i da je "vidjeno da nešto gori", ali da gruzijska vlada "ne može da potvrdi da je avion oboren". Posle prvog reagovanja načelnika Generalštaba ruske vojske Jurija Balujevskog, koji je rekao da su njegove gruzijske kolege "počele da haluciniraju", pomoćnik komandanta ruskog vojnog vazduhoplovstva Aleksandar Drobiševski izjavio je sinoć da je to "još jedna informativna provokacija" protiv Rusije.

"Avioni ruskog vazduhoplovstva granicu sa Gruzijom nisu narušavali, a naša vazduhoplovna tehnika nalazi se na aerodromima, a piloti se odmaraju", rekao je on.

Drobiševski je ukazao kao na čudnu činjenicu da Gruzija sve izjave o navodnom narušavanju njenog vazdušnog prostora "daje noću". Optužbe iz Tbilisija učestalo se pojavljuju još od 6. avgusta, kada je Gruzija saopštila da je iz aviona "iz pravca Rusije" na jedno gruzijsko selo kod granice sa Južnom Osetijom bačena antiradarska raketa koja nije eksplodirala. Rusija uporno demantuje optužbe na njen račun, zalažući se za ekspertsko utvrdjivanje činjenica o tom incidentu, dok je Gruzija to pitanje kao "akt agresije" pokrenula i pred UN i OEBS-om.

XS
SM
MD
LG