Linkovi

Poljaci protiv izgradnje američkih odbrambenih raketnih baza


Većina Poljaka protivi se da se na njihovoj zemlji izgradi američka odbrambena raketna baza, pokazuju danas saopšteni rezultati ispitivanje javnog mnjenja koje je sproveo jedan varšavski institut. Institut CBOS sa sedištem u Varšavi je saopštio da se 56 odsto ispitanika protivi stvaranju baze na terotoriji Poljske i da se taj trend održava već nekoliko meseci. U prilog izgradnje američke odbrambene raketne baze se izjasnilo 28 odsto ispitanika. U sličnom ispitivanju javnog mnjenja u julu protiv baze se izjasnilo 55 odsto, a za bazu 28 odsto anketiranih.

SAD žele da u Poljskoj sagrade tzv. raketni štit sa 10 presretača raketa, a u Češkoj radarsku bazu. Taj sistem bi, kako se navodi u SAD, trebalo da štiti veći deo Evrope od raketnih napada iz Irana. Rusija se protivi razmeštanju američkih vojnih instalacija u blizini svojih granica, ističući da bi američki raketni štit mogao dovesti do nove trke u naoružavanju.

Poljski lideri - premijer Jaroslav Kačinski i njegov brat blizanac predsednik Leh Kačinski podržali su instaliranje antiraketnog sistema na teritoriji svoje zemlje. Varšava i Vašington već razmatraju detalje projekta, dok bi do konačnog sporazuma moglo doći pre kraja godine.Institut CBOS, čija margina greške iznosi plus-minus tri procentna poena, anketirao je 859 ljudi u periodu od 3. do 6. avgusta.

XS
SM
MD
LG