Linkovi

Podgorica: Opozicija predlaže rešenja koja bi poboljšala tekst ustava


Crnogorska parlamentarna opozicija usaglasila je stavove oko dvadesetak značajnih pitanja koja će se naći u Platformi za razgovore sa parlamentarnom većinom, rekao je Koordinator rada opozicije Velizar Kaluđerović.

Kaluđerović je naveo da je opozicija napravila značajan napredak u usaglašavanju zajedničkih stavova i rješenja za poboljšanje Predloga ustava, kao i "za nuđenje kompromisnih predloga oko kojih postoje najveća sporenja između opozicije i vlasti".

’’Opozicija predlaže rješenja koja bi značano poboljšala tekst ustava i otklonila nedostatke iz sadašnjeg Predloga koji ignoriše dio obaveza koje smo potpisivanjem Deklaracije o minimumu principa preuzeli pred Savjetom Evrope i prihvatili da ih ugradimo u novi najviši pravni akt’’, kazao je Kaluđerović.

On je kazao je da je prva sedmica septembra realan rok za uobličavanje zajedničke platforme o rješenjima u novom ustavu. Prema njegovim riječima, usvajanje ustava sa "lošim rješenjima je konstruktivna greška kojoj nema popravke na referendumu“.

"Politički je neodgovorno i loše da vladajuća koalicija ne traži mogućnosti za konsenzus o najznačajnijem pitanju u Crnoj Gori. Njima nije stalo do toga uzdajući se u to da opozicija neće uspjeti da usaglasi zajedničku platformu", kazao je on.

Visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković kazao je da u ovom trenutku vladajuća koalicija nigđe ne vidi mogućnost za postizanje kompromisa. On je rekao da vladajuća koalicija najprije mora znati sa čim ima posla da bi se moglo reći kako će se odnositi.

"U vladajućoj koaliciji vlada apsolutni red, stali smo iza predloga ustava koji opozicija napada - neko priželjkuje referendum koji će da bojkotuje, a nekoga je strah da će među građanima opet doživjeti debakl", rekao je on.

Vuković vjeruje da bi na eventualnom referendumu o ustavu vladajuća koalicija osvojila više od 65 odsto.

XS
SM
MD
LG