Linkovi

Andreja Milosavljević: Šainović bio zadužen za kontakte s dipolomatama


Bivši koordinator Vlade Srbije na Kosovu Andreja Milosavljević danas je, kao svedok odbrane Nikole Šainovića, izjavio pred Haškim tribunalom da je Šainović 1998. bio zadužen za kontakte sa stranim diplomatama i misijama u pokrajini. Tadašnji potpredsednik Vlade SRJ, Šainović je optužen za zločine protiv čovečnosti nad kosovskim Albancima u prvih šest meseci 1999.

"Šainovića sam na Kosou viđao i sretao od jula do septembra 1998," izjavio je Milosavljević koji je tada bio i ministar za lokalnu samoupravu Srbije.

On je dodao da ga je Mirko Marjanović, koji je u to vreme bio predsednik Vlade Srbije, obavestio početkom jula da Šainović dolazi na Kosovo i rekao i da se njemu obrati kad se radi o kontaktu sa stranicima, "jer je on od Savezne vlade određen da to radi". Milosavljević je napomenuo da je Kosovu u to vreme "vrvilo od stranih diplomata, ministara i misija". Šainović je, po Milosavljeviću, radio na postizanju političkog rešenja kosovske krize po najvišim međunarodnim standardima. Naznačio je i da na Kosovu nikada nije čuo za postojanje "zajedničke komande" Vojske Jugoslavije i MUP Srbije na čijem je čelu, po optužnici, bio Šainović.

Milosavljević je posvedočio i da je Vlada Srbije činila sve što je mogla da omogući povratak kućama Albanaca izbeglih tokom akcije državnih snaga protiv OVK, krajem leta 1998, kao i da im dostavi humanitarnu pomoć, uz veliku pomoć međunarodnih organizacija. Svedok je potvrdio da je na Kosovu u to vreme bilo slučajeva pljačke i drugih krivičnih dela, ali da su to činile "bande" protiv kojih su pokretani postupci. Dok ga je ispitivao Šainovićev branilac Toma Fila, Milosavljević je precizirao da je od juna do septembra 1998. na Kosovu zabeleženo 230 otmica nealbanaca.

"Posle desetak susreta sa ogorčenim članovima porodica otetih, ja bih o tome razgovarao sa međunarodnim predstavnicima koji su obećavali da će sve učiniti...Ali, od toga nije bilo ništa, jer se nijedan od otetih nije vratio...Sad se vidi da su svi bili ubijeni", kazao je Milosavljević.

U nastavku suđenja, Milosavljevića će sutra unakrsno ispitivati tužilac Tom Hanis. Zajedno sa Šainovićem, za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova 1999, optuženi su tadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

XS
SM
MD
LG