Linkovi

Hanter: Jedini gubitnik igara koje Rusija igra može da bude srpski narod


U novije vreme, učestale su optužbe funkcionera stranke premijera Srbije, da NATO na Kosovu stvara svoju marionetsku državu. Bivši američki ambasador u NATO-u, Robert Hanter, kaže da u vreme kada dva velika balkanska naroda, Srbi i Albanci, nastoje da nađu što produktivniji model suživota i integracije u evroatlansku zajednicu, ima i onih koji ne deluju kontruktivno. Ambasador Hanter kaže da je Ahtisarijev plan samo ponudio početnu ideju koja je trebalo da doprinese pomirenju nepomirljivih zahteva Srba i Albanaca - u odnosu na status Kosova.

HANTER: Ideja da je neko sa strane pokušava da otme nekome teritoriju i nametne stavove je nonsens. NATO je na Kosovu da bi odgovorio izazovima na koje kosovski Albanci i Srbi nisu mogli da nađu zajednički odgovor. Ahrisarijev plan je možda najbolja od ponuđenih opcija, ali to je samo prvi korak. Ono što mora da slijedi je stvaranje prosperitetnijeg ambijenta za Srbiju i za Kosovo, unapredjenje njihovih odnosa i njihov kolektivni aranžman sa EU, tako da poslije određenog vremena, a u Bosni vidimo da to može i da potraje – imamo zajednice koje će shvatiti da imaju produktivnu budućnost u porodici država EU i NATO, umjesto da se na bizaran način stalno okreću događajima iz juna 1389. godine. Takvo ponašanje nije u interesu ove generacije. Stoga ja pozdravljam lidere u Srbiji koji pokušavaju da stvari pokrenu naprijed i žalim zbog toga što u političkoj eliti ima onih koji ne razumiju moć istorije u nastojanju da oblikuju budućnost.

GLAS AMERIKE: Proteklih dana čuli smo i kako su najnoviji napadi na NATO koji dolaze iz srpske vlade, dio nastojanja da se Srbija povuče iz Partnerstva za mir. Koliko je to realno?

HANTER: Ja sam 1993. bio među idejnim tvorcima PFP-a i niko od nas koji smo bili u toj grupi nije ni mogao da pretpostavi koliko veliki usopjeh će taj program imati u transformaciji zemalja centralne i istočne Evrope u demokratske države sa redukovanim armijama koje su umjesto uloge represivnog aparata dobile novu funkciju. I Rusija je članica PFP i uradila je neke vrlo efikasne stvari unutar tog projekta. Eventualno povlačenje Srbije iz tog programa nanijelo bi štetu interesima naroda Srbije.

Rusija konačno ima šansu da se nađe na ispravnoj strani istorije Balkana, da pomogne da ljudi žive u skladu sa svojim životnim interesima, umjesto igranja igara zasnovanih na nekim geoplotičkim fantazijama. Rusija bi mogla mnogo da dobije od nezavisnog Kosova koje sarašuje sa Srbijom, baš kao i od Srbije koja se kreće u pozitivnom smjeru. Jedini gubitnik igara koje Rusija igra može da bude srpski narod.

GLAS AMERIKE: Da li bi verbalni napadi na NATO mogli da zasmetaju transatlanskoj integraciji Srbije?

HANTER: Nadam se da će lideri Srbije koji reflektuju volju većine naroda iskoristiti svoje pravo da budu dio evroatlanske zajednice. Za to je potrebno liderstvo i hrabrost, ali ne onakva kakvu je demagogijom ispoljavao Milošević, koja je dovela do gubitka srpskih života. Ovo ne mora da bude situacija u kojoj neko gubi sve, a neko sve dobija. Ovo je situacija koja iziskuje kvalitetno liderstvo svih strana – kako bi se došlo do korisnih i produktivnih rešenja za sve, kako bi Srbija izašla kao pobjednik.

GLAS AMERIKE: Čuli smo ovih dana, opet iz vlade Srbije, ideju o upotrebi provizije iz rezolucije 1244 koja omogućava povratak srpske policije i vojske na Kosovo.

HANTER: To je nešto što se može riješiti na pozitivan način, ali moguće je da demagozi kakav je bio Milošević pokušaju da iskomplikuju stvari, što bi moglo da dovede i do nasilja. To nije tako jednostavno pitanje. NATO ima odgovornost da zaštiti Srbe na Kosovu, baš kao i Albance. Ovo nije proces formiranja albanske države. Ovo je pokušaj da se dođe do pomirenja i suživota. To će potrajati i neće biti lako. Ali to je budućnost za ljude dobre volje, koji brinu o svojim porodicama, društvu i svojoj zemlji. Demagoge treba baciti u kante za đubre.

GLAS AMERIKE: U analizi agencije Stratfor, inicijativa za povratak srpskih trupa na Kosovo pripisuje se indirektno Rusiji, od čijeg će insistiranja – kako se procjenjuje – zavisi i stav Beograda.

HANTER: Nadam se da će Srbija, baš kao što je to nekad činila Jugoslavija, znati da kaže dosta kada je u pitanju ruski savjet šta da čini. Vremena kad su srpski lideri slušali Ruse - poput kriza u Bosni ili na Kosovu 1999. – bila su katastrofalna za Srbiju. Srbija treba da saopšti Moskvi da gleda svoja posla i da će o budućnosti Srbije odlučivati Srbi.

XS
SM
MD
LG