Linkovi

Najpopularniji pretraživač interneta proširio traganje i na nebo


Najpopularniji u svetu pretraživač interneta Gugl nudi razne korisne besplatne programe, kao što su program za obradu fotografija Pikasa (Picasa), program za snimanje i montažu zvuka Odasiti (Audacity) ili program za osmatranje zemlje sa manje ili veće visine, nazvan Gugl ert (Google Earth).

Zadovoljivši se zemljom, Gugl je svoju sposobnost pretraživanja preneo i na nebo, pa od danas korisnici interneta mogu da iskopiraju i instaliraju novi program nazvan Gigl skaj (Google sky).

Poput programa za pretraživanje i osmatranje zemlje, u kome geografske lokacije mogu da se posmatraju sa manje ili veće visine, Gugl skaj omogućava posmatranje neba sa manje ili veće udaljenosti. Kada u programu za osmatranje zemlje nađete određenu lokaciju na njoj, dovoljno je da kliknete na dugme za nebo.

Umesto dole, ka zemlji, vaš pogled će biti upravljen ka nebu i svemu što može da se vidi sa te lokacije. Dugmetom za zumiranje možete da se približite nebeskim telima, da ih okrećete i posmatrate u odnosu na druga tela. Opcija za svemirski teleskop Habl daje snimke napravljene tim instrumentom.

Snalaženje olakšava to što su sva nebeska tela jasno obeležena. Klikom miša na određeno telo otvara se prozorče sa dodatnim informacijama. Nije teško zamisliti koliko bi ovaj program mogao da bude koristan školama i nastavnicima u radu sa decom. Gugl kaže da je program sastavljen uz pomoć više od milion fotografija napravljenih raznim naučnim instrumentima širom zemlje. Adresu možete da nađete i na ovoj adresi http://earth.google.com/sky/skyedu.html.

XS
SM
MD
LG