Linkovi

Džordž Buš: Budućnost iračke vlade moraju da odrede sami Iračani, a ne američki političari


Predsednik Džordž Buš kaže da, uprkos nezadovoljstvu Vašingtona zbog sporog političkog napretka u Iraku, budućnost iračke vlade zavisi od samih Iračana. Kako izveštava dopisnik Glasa Amerike iz Bele kuće, Skot Sterns, predsednik je time reagovao na izjavu jednog uticajnog američkog senatora, koji je rekao da bi irački parlament trebalo da smeni premijera Nurija al-Malikija.

Predsedavajući senatskog Odbora za oružane snage, senator iz Mičigena, Karl Levin, rekao je da Malikijeva vlada ne može da nađe rešenje jer je sputana sopstvenim sektaškim predrasudama. Levin je pozvao irački parlament da smeni Malikija jer je, kako se izrazio, ”totalno i potpuno promašila.“ Govoreći na konferenciji za štampu u Kanadi, posle razgovora sa liderima Kanade i Meksika, predsednik Buš je rekao da budućnost iračke vlade mora da odredi sam irački narod, a ne američki političari:

”Irački narod preuzeo je krupan korak ka pomirenju kada je odobrio najmoderniji ustav na Bliskom istoku. Sada i njihova vlada mora da se reformiše. Miuslim da postoji određeni nivo nezadovoljstva prema tom rukovodstvu.“

Odgovarajući na pitanja novinara Buš je rekao da će irački narod smeniti tu vladu ako ona ne bude reagovala na zahteve svog naroda.

Demokratski senator Karl Kevin, nedavno je posetio Irak zajedno sa najviše rangiranim republikanskim kolegom iz istog odbora, Džonom Vornerom, iz Virdžinije. U pisanom saopštenju objavljenom juče dva senatora kažu da su prenela iračkim liderima duboko nezadovoljstvo američkog naroda i da su im rekli da vreme ističe za postizanje političkog konsenzusa u Bagdadu.

Nedostatak političkog napretka u Iraku zasenio je neka nedavna vojna dostignuća. Senatori Levin i Vorner kažu da su američka pojačanja donela merljive rezultate, koji pružaju iračkim liderima priliku za postizanje kompromisa. Ali senatori kažu da nisu optimisti prema mogućnosti njegovog postizanja. U razgovorima sa američkim i iračkim diplomatama i vojnim komandantima senatori kažu da su se osvedočili o velikoj sumnji u vezi sa sposobnostima sadašnje iračke vlade da odbaci svoje sektaške podele i deluje ujedinjeno.

Prikazivanje političkog napretka u Iraku od ključne je važnosti za predsednikov izveštaj Kongresu idućeg meseca. Ambasador Rajan Kroker i najviši američki komandant u Iraku, general Dejvid Patreus, izvestiće o rezultatima predsednikove januarske odluke da pošalje znatna pojačanja u Irak.

XS
SM
MD
LG