Linkovi

Vojislav Šešelj: Suđenje bez mene, ako svedočenja budu pisana


Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, optužen za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, upozorio je danas sudiju Haškog tribunala da neće učestvovati na suđenju, ako tužioci izjave većine svedoka podnesu u pisanom obliku.

Istovremeno, Šešelj je, na statusnoj konferenciji, najavio i da će sam svedočiti u svoju odbranu "desetak, petnaest, a možda i dvadeset dana". Predprocesni sudija Žan-Klod Antoneti najavio je prošlog petka da suđenje Šešelju "mora da počne u novembru".

Tužiteljka Kristina Dal precizirala je danas da će tokom procesa pred sudije izvesti 102 svedoka, kao i da će veći broj izjava svedoka uvesti u spis u pisanom obliku, posle čega će Šešelj svedoke unakrsno ispitivati. Šešelj se, međutim, tome usprotivio, rekavši da neće unakrsno ispitivati svedoke čije iskaze nije čuo u sudnici, a koji, po njemu, nisu u stanju da ponove lažne izjave koje im je pripremilo tužilaštvo.

"Ako bude previše takvih svedoka, imaćete suđenje bez mene. To je jedna od varijanti, još nisam odlučio... Za mene je neprihvatljivo da izjave većine od 102 svedoka idu u pisanom obliku, to može biti samo izuzetak... Ako će većina svedoka ići tako, onda od suđenja nema ništa, onda ćete imati suđenje u odsustvu", rekao je Šešelj.

On je napomenuo i da neće prihvatiti nameru tužilaca da u spis uvrste izjave petorice svedoka koji više nisu živi. "Jedan od njih je Milan Babić koji je svojim samoubistvom na najupečatljiviji, najbolji i najverodostojniji način demantovao sve što je do tada bio
rekao", kazao je Šešelj.

Babić, nekadašnji premijer i predsednik samoproglašene Republike Srpske Krajine, osuđen je pred Tribunalom na 13 godina zatvora pošto je priznao krivicu za zločine nad Hrvatima u Kninskoj krajini 1991. On je svedoči protiv bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, a zatim i protiv svog bliskog saradnika tokom rata u Hrvatskoj Milana Martića. U martu prošle godine, Babić je počinio samoubistvo u pritvoru Haškog tribunala.

XS
SM
MD
LG