Linkovi

Najveća demonstracija Ruske vazduhoplovne sile na Norveškom moru


U najvećoj demonstraciji svoje vazduhoplovne sile na Norveškom moru od ranih 90-ih godina jedanaest ruskih vojnih aviona izvelo je manevre zapadno od Norveške, saopštio je general Ole Asak, šef norveškog Centra za vazduhoplovne operacije.

"Dugo vremena nismo videli takvu vrstu aktivnosti. Još od početka 90-ih. Bilo je baš impresivno videti tako nešto", rekao je Asak.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je ranije da je izao naređenje vojsci da ponovo izvodi redovne duge letove strateških bombardera, kako bi pokazala obnovu ruske vojne moći. Norveška je poslala borbene avione F-16 da nadgledaju i fotografišu ruske letelice, koje su obišle severni deo Norveške i odletele ka jugu, iznad Norveškog mora, prema Farskim ostrvima, pre nego što su se vratile nazad, dodao je Asak.

On je rekao da su u manevrima, koji su trajali 14 sati, učestvovali avioni Tu-160, Tu-22, bombarderi Tu-95, kao i borbeni avioni MiG-31. Asak je naveo da je Norveška primetila pojačane aktivnosti Rusije iznad Norveškog mora, posebno poslednjih meseci, što smatra prikazivanjem ruske vojne moći, kao i izrazom zainteresovanosti Moskve za severne oblasti.

XS
SM
MD
LG