Linkovi

Rafi Gregorian: U Bosni i Hercegovini ima lica povezanih sa Al Kaidom


Zamjenik Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Rafi Gregorian upozorio je da među osobama porijeklom iz afroazijskih zemalja, koje su dobile bosanskohercegovačko državljanstvo i koji su još u BiH, a koji bi trebali biti deportovani odakle su došli, ima onih koji su povezani sa Al Kaidom.

„Moram biti jasan i reći da ne znam pouzdano o njihovim direktnim vezama, ali neke relacije postoje. Kod nekih od njih postoje određene indicje, koje ih povezuju s Al Kaidom", kazao je Gregorian.

On je naveo da se radi o različitim vrstama pomoći koje su takvi ljudi pružli Al Kaidi u prošosti ili to čine i sada. Gregorian je pojasnio da je riječ o nekoj vrsti jataka i o spremnosti da se teroristima pomogne pri skrivanju, osigura im se novčana pomoć ili lažni dokumenti.

Gregorian je podsjetio da je obaveza vlasti BiH još prije 12 godina bila da takva lica moraju da napuste zemlju i da na tome treba do kraja istrajati. Gregorian je rekao da se u BiH, sa bosanskohercegovačkim pasošem, „nalazi više od deset, a manje od stotinu takvih problematičnih lica".

XS
SM
MD
LG