Linkovi

Berlin poziva Beograd i Prištinu na kompromis o rešavanju statusu Kosova


Nemačko Ministarstvo inostranih poslova, pred sastanke posredničke ''trojke'' sa delegacijama Beograda i Prištine 30. avgusta u Beču, pozvalo je obe strane da iskoriste šansu i u razgovore o rešavanju statusa Kosova unesu spremnost za pregovore i kompromis. Predstavnik Evropske unije u ''trojci'', Volfgang Išinger, najavio je da će ''trojka'' u narednoj rundu imati odvojene razgovore sa delegacijama Beograda i Prištine krajem meseca u Beču i da će sličan susret biti organizovan i u septembru.

"U septembru će, po svemu sudeći, biti odvojeni razgovori, a ne direktni pregovori. Time ćemo okončati početnu fazu. Onda će uslediti, kako se nadamo, direktni pregovori, možda konferencije, gde bismo mi bili moderatori, ali prerano je da se sada govori o preciznom sledu događaja", rekao je Išinger nemačkom listu ''Zidojče cajtung''.

Nemačka, koja na Kosovu, pored Avganistana, ima svoju najveću vojnu misiju, zalaže se duže vremena za diplomatsko rešenje kosovskog pitanja, a i sama ideja o pregovaračkoj ''trojci'' potekla je upravo od šefa nemačke diplomatije Franka-Valtera Štajnmajera.

On je, krajem jula u Briselu izjavio da se Nemačka zalaže za to da posrednik u novim pregovorima Beograda i kosovskih Albanaca bude međunarodna ''trojka'' sastavljena od predstavnika EU, Rusije i SAD.

Bocan-Harčenko: Pozicija Rusije neizmenjena

Predstavnik Rusije u posredničkoj "trojci" Kontakt-grupe za Kosovo Aleksandar Bocan-Harčenko je izjavio da će međunarodni posrednici na sastanku u Beču, 30. avgusta, razmotriti mogućosti početka direktnog dijaloga Beograda i Prištine, a da će se osim sastanka "trojke" održati i konsultacije sa njihovim predstavnicima.

"Jedan od prioritetnih zadataka trojke je početak direktnog dijaloga Beograda i Prištine", rekao je Bocan-Harčenko i dodao da će "svako rešenje koje zadovoljava i Beograd i Prištinu, biti prihvatljivo za 'trojku' i za celu međunarodnu zajednicu".

Predstavnik Rusije u "trojci" Bocan-Harčenko izjavio je agenciji Itar-Tas s da je pozicija Rusije kada je reč o pristupu prema rešavanju "kosovskog pitanja" neizmenjena i da, uprkos postojećim razlikama u "trojci", posrednike objedinjava težnja da se postigne sporazumni ishod.

"Naravno, postoje razlike u našim pristupima prema rešavanju pitanja Kosova. Važno je da je ruska pozicija ostala bez izmena", rekao je on.

Ističući da je početna saradnja u okviru "trojke" pokazala da je ona "prilično efikasan mehanizam" i da su predstavnici u stalnom kontaktu, Bocan-Harčenko je rekao da između njega i predstavnika SAD i Evropske unije, Frenka Viznera i Volfganga Išingera, "ne postoje velika neslaganja".

Ruski diplomata je dodao da su "dopunski pozitivan činilac dobri lični odnosti" sa Išingerom i Viznerom.

"Sve to pomaže da se nađe konsenzus u rešavanju pitanja statusa Kosova. Nijanse, koje postoje, ne dele učesnike 'trojke', već odražavaju opštu poziciju", rekao je Bocan-Harčenko.

"Učesnike 'trojke' ujedinjuje težnja da se dostigne sporazumni ishod. Neophodnost kompromisa shvatili su svi i na toj osnovi uspeli smo da izradimo platformu 'trojke'", rekao je on.

XS
SM
MD
LG