Linkovi

Berns: Sjedinjene Države razumeju da Izrael živi u sve opasnijem regionu


Izrael i Sjedinjene Države potpisali su sporazum o više od 30 milijardi dolara vrednoj američkoj vojnoj pomoći jevrejskoj državi u narednih 10 godina.

Reč je o povećanju od 25 odsto u odnosu na pomoć koju Izrael trenutno dobija. Američki državni podsekretar, Nikolas Berns, o tome je govorio na ceremoniji u Jerusalimu.

”Sjedinjene Države, naravno, razumeju da Izrael živi u sve opasnijem regionu.“

Brens je istakao da ta pomoć ima za cilj da osnaži Izrael u svetlu sve veće strateške pretnje koja dolzi od Irana.

”Sjedinjene Države, Izrael i naši prijatelji u arapskom svetu suočeni su sa situacijom u kojoj se Iran izdiže i nastoji da se domogne nuklearnog oružja, da proširi svoju konvencionalnu snagu.“

Berns je optužio Iran i Siriju da destabilizuju region.

”Postoji saradnja Irana, Sirije, Hezbolaha, palestinskog Islamskog džihada i drugih grupa koje izazivaju konflikte u ovom regionu, a Iran i Sirija posebno finansiraju i naoružavaju terorističke grupe.“

Godišnji paket pomoći, vredan 3 milijarde dolara, činiće i dalje da Izrael bude najveći primalac američke vojne pomoći. Sledi Egipat, koji trenutno prima miljiardu i 300 miliona dolara godišnje.

Izraelski premijer Ehud Olmert ocenio je da će povećanje pomoći garantovati Izraelu stratešku superiornost na Bliskom istoku, i pored toga što je povećana pomoć i američkim arapskim saveznicima. Povećanje američke vojne pomoći Izraelu delimično bi trebalo da uspostavi balans sporazumu o prodaji američkog oružja Saudijskoj Arabiji i zemljama u Persijskom zalivu, vrednom 20 milijardi dolara, tokom narednih deset godina.

XS
SM
MD
LG