Linkovi

Crnogorska Vlada odlučila da Vladi Avganistana uputi vojnu donaciju


Crnogorska Vlada odlučila je da Vladi Avganistana uputi donaciju koja uključuje 1.500 automatskih pušaka, 100 puškomitraljeza i 250 hiljada metaka koji su izdvojeni iz viškova crnogorske Vojske.

Odluka je donesena na predlog Ministarstva odbrane, na telefonskoj sjednici održanoj juče, saopšteno je iz Vlade.

“Odluka je u skladu sa opređeljenjima Vlade da se, kroz sistem Organizacije Ujedinjenih nacija i evro-atlanskih integracija, podrže mir i stabilnost u svijetu i podigne opšti nivo bezbjednosti kroz suzbijanje terorizma i okončanje vojnih sukoba", navodi se u saopštenju.

Crnogorska donacija će, kako se navodi, doprinijeti stabilizaciji prilika u Avganistanu, regionalnoj sigurnosti i jačanju globalne bezbjednosti.

”Crnogorsko Ministarstvo odbrane će, u skladu sa odlukom Vlade, preduzeti neophodne aktivnosti za realizaciju donacije”, kaže se u saopštenju.

Srpska lista zatražila je danas od crnogorske Vlade i Ministarstva odbrane odgovor zašto je, prilikom donošenja odluke o upućivanju oružja u Avganistan, zaobiđen parlament, čime je, kažu, prekršen Zakon o odbrani.

SL traži da Vlada objasni "u kojem dokumentu, nakon ulaska Crne Gore u Partnerstvo za mir, postoji potpisana obaveza da vojne snage i resursi moraju biti angažovani u ratnim operacijama van njenih granica”.

Liberalna partija ironično je ocijenila je da "donacija u puškama i municiji Avganistanu krupan doprinos crnogorske Vlade uspostavljanju mira u tom dijelu svijeta’’, baš kao i ranih devedesetih kada je ‘’ratom čuvala mir’’.

Ocjenjuje se da su tvrdnje crnogorske Vlade da se poklanja oružje i municija izabranoj Vladi Avganistana ‘’jednako ubjedljive tvrdnjama onih koji su njima istima i Miloševiću, ranih devedesetih slali iste poklone, jer su i oni bili legalno izabrana vlast ’’.

XS
SM
MD
LG