Linkovi

Američka vojna komanda okrivila Al Kaidu za bombaške napade kod Mosula


Vojna komanda Sjedinjenih Država u Iraku okrivila je al Kaidu za prekjučerašnje bombaške napade, u kojima je poginulo 250 ljudi.

Brigadni general Kevin Bergner otvorio je jučerassnji brifing u Bagdadu jednostavnom konstatacijom: ”Juče je bio težak dan.“

General je mislio na prekjučerašnje gotovo simultane samoubilačke bombaške napade u severnom Iraku, koji, kako je rekao, nose obeležja terorista Al Kaide.

”Spektakularna priroda ovih napada, kompletno zanemarivanje ljudskih života, upotrebljeni automobili-bombe, sve to je korišćeno u skladu sa profilom nasilja koje al Kaida sprovodi u Iraku.“

General Bergner je rekao da takvi napadi, po njegovim rečima, imaju za cilj ”da potkopaju osećaj napretka“ koji su američke i iračke snage postigle zahvaljujući novoj strategiji i povećanju trupa. On je rekao da je američka komanda očekivala od pobunjenika da pokušaju da to učine pred ključni izveštaj o napretku, koji treba da bude predstavljen američkom Kongresu do 15. septembra. U Pentagonu, predstavnik Brajan Vitman je rekao da uprkos poboljšanjima u bezbednosti, teroristi mogu da napadaju, ako su voljni da u tim napadima poginu:

”Ovo su kukavička dela protiv, kako ih mi zovemo ”mekanih ciljeva“ , odnosno nevinih civila. Takodje treba uzeti u obzir gde su se napadi odigrali.“

Nove bezbednosne mere usredsređene su na Bagdad i druge naseljene centre, dok su se prekjučerašnji napadi odigrali u seoskoj oblasti.

U Teksasu gde je predsednik Buš na odmoru, predstavnica Dejna Perino je izjavila da napadači neće uspeti u njihovom očiglednom strategijskom cilju.

”Ovo je neprijatelj koji nema srce. Oni nemaju savest. Oni pokušavaju da razbiju našu volju i volju iračkog naroda. Medjutim, to ima suprotan efekat,“ rekla je predstavnica Bele kuće.

Jedan od ciljeva novog iračkog bezbednosnog plana, koji je stupio na snagu pre dva meseca, je sprečavanje takvih napada širokog obima. Medjutim, predstavnik u Bagdadu, brigadni general Bergner je rekao da, bar za sada, napredak i nasilje i dalje koegzistiraju u Iraku.

"Mada su naši komandanti postigli izvesnu taktičku prednost na terenu, to je i dalje veoma teška borba. Očekujemo da će se ova situacija nastaviti, kao što su pokazali dogadjaji u prethodnih nekoliko dana.“

General Bergner je rekao da je najbolji način za konsolidaciju napretka na bezbednosnom planu, dalja obuka iračkih snaga. On je takodje prikazao fotografije raketa za koje je rekao da demonstriraju dalju iransku podršku pobunjenicima u Iraku, dodajući da je bomba postavljena pored puta, koja je tokom vikenda usmrtila dvojicu lokalnih funkcionera u južnom Iraku, bila ”eksplozivni penetrator“, tip posebno smrtonosnih bombi, koje kako američki funkcioneri kažu, iranski agenti dopremaju iračkim pobunjenicima.

XS
SM
MD
LG